Dit moet je weten over mondhygiëne

De mond is de plek waar al het voedsel naar binnen gaat. Alleen al daardoor is het ook de plek waar heel wat bacteriën leven.

Mede daarom is een goede mondhygiëne van groot belang. Hier bestaan echter veel misverstanden over. We poetsen niet vaak genoeg onze tanden, we vervangen onze tandenborstel niet vaak genoeg en we zien vaak nogal wat zaken over het hoofd.

Twee keer per dag poetsen

De basisregel voor een goede mondhygiëne is twee keer per dag de tanden goed poetsen. Dat wil zeggen: twee minuten lang poetsen per keer. Op de eerste plaats heb je die tijd gewoon nodig om alle tanden en kiezen goed te kunnen bereiken. Maar er is nog een andere reden om het poetsen twee minuten vol te houden. Dat is een reden die veel mensen niet kennen, maar die wel van groot belang is. De fluoride in tandpasta doet namelijk pas na twee minuten zijn werk. Dat fluoride zorgt ervoor dat ons tandglazuur beter bestand is tegen zuren.

Poets het gebit, maar ook de tong

Zoals op tanden en kiezen bacteriën achter kunnen blijven, geldt dit ook voor de tong. Toch vergeten veel mensen om ook de tong een dagelijkse poetsbeurt te geven. Dit kan leiden tot een slechte adem. Er bestaan ook speciale tongreinigers, ook wel tongschrapers genoemd. Verder bestaan er ook tongdruppels voor een nog betere reiniging.

Flossen voorkomt veel problemen

In de ruimtes tussen de tanden en kiezen kunnen bacteriën achterblijven. Met de tandenborstel kun je die plekken niet goed bereiken. Met flossdraad lukt dat wel, dus is het belangrijk om dagelijks die hoekjes en gleufjes met flossdraad te behandelen. Je kunt los flossdraad gebruiken, maar tegenwoordig vind je in de supermarkt of drogisterij ook handige kunststof beugeltjes met een stukje flossdraad erin, zodat je nog maar één hand nodig hebt om te kunnen flossen.

Tandenborstel vervangen

Veel mensen blijven te lang poetsen met dezelfde tandenborstel. Zowel de traditionele tandenborstels als de opzetstukjes van de elektrische variant dienen regelmatig te worden vervangen. Als je twee maal per dag je tanden poetst, zijn die borstels na een week of tien niet meer geschikt om nog langer te gebruiken. Je ziet het vaak al aan de kleur van de haren. Als die kleur eraf gesleten is, is de borstel aan het einde van zijn gebruiksduur gekomen. Hetzelfde geldt als de haren niet meer kaarsrecht omhoog staan. Met vijf nieuwe tandenborstels per jaar zit je goed!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.