Terugkerende blaasontstekingen bij vrouwen een probleem

Veel vrouwen hebben last van een terugkerende blaasontsteking.

De blaasontsteking heeft een enorme invloed op het dagelijks leven en het seksueel contact met de partner van deze groep vrouwen. Het is echt een onderschat probleem waar veel meer aan te doen is dan men denkt. Om hier aandacht voor te vragen is vorige week de campagne Stop Blaasontsteking gestart. De website stopblaasontsteking.nl, een website speciaal gemaakt voor vrouwen die vaak te maken hebben met een blaasontsteking, maakt hiervan onderdeel uit. Het initiatief is tot stand gekomen met medewerking van experts op dit gebied, waaronder artsen, verpleegkundigen en een ervaringsdeskundige.

Dick Janssen, arts in het Andros Blaascentrum: “Ik zie regelmatig vrouwen die radeloos zijn en bij mij op het spreekuur komen. Ze hebben van alles geprobeerd en veel antibioticakuren gehad. Goed kijken naar de oorzaken en deze vervolgens behandelen kan vaak al uitkomst bieden.’’

Lisette van de Bilt-Sonderegger, verpleegkundig specialist in het Catharina Ziekenhuis: ‘’Ik zie veel ongemakken voorbij komen. Het is heel pijnlijk en je hele dag wordt ontregeld door de vele toiletbezoeken. Mensen voelen zich aan huis gekluisterd en kunnen soms niet naar hun werk. Het is echt beperkend. Dit leidt tot veel verlies van kwaliteit van leven.’’

Stopblaasonsteking.nl biedt praktische informatie over de oorzaak, diagnose, behandeling en preventie van een blaasontsteking en er worden adviezen en ervaringen van experts gedeeld. Daarnaast kan de BLAAStest gemaakt worden. Door vragen te beantwoorden kunnen bezoekers van de website hun persoonlijke situatie in kaart brengen.

Over terugkerende blaasontstekingen

Jaarlijks wordt er in Nederland 700.000 tot 1.000.000 keer een blaasontsteking vastgesteld.1 Vaak is dat eenmalig, maar sommige mensen krijgen vaker met een blaasontsteking te maken. Wanneer iemand 3 keer of vaker per jaar een blaasontsteking heeft, wordt gesproken over een terugkerende blaasontsteking. Ook het Zorginstituut heeft recentelijk vastgesteld dat verbeteringen mogelijk zijn in het zorgtraject voor patiënten met een blaasontsteking. Mogelijke acties staan beschreven in het ‘Verbetersignalement Urineweginfecties’. Hier komt onder andere in naar voren dat het belangrijk is dat de voorlichting via patiëntenwebsites wordt verbeterd en vrouwen vaker samen met hun arts beslissen over de behandeling.

Stopblaasontsteking.nl is ontwikkeld vanuit een samenwerking met experts en wordt mede mogelijk gemaakt door Goodlife Pharma en is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar en ouder.

Meer informatie: stopblaasontsteking.nl

(1) Bron: Zorginstituut

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.