Tarte tatin van witlof met bietensalade
Hmm, hier wordt je echt blij van! Deze verrassende Tarte tatin is gezond en lekker tegelijk.
Ingrediënten
• 0.75 el (balsamico-)azijn
• 40 gram (room-)boter
• 0.5 tl azijn • 125 gram geitenkaas rolletje naturel • 200 gram rode biet • 1 stuks santana appels • 75 gram tarwebloem • 10 gram verse tijm • 400 gram witlof • 250 gram zoete aardappel • 0.5 tl honing • 0.5 tl mosterd • 1.5 el olijfolie van goede kwaliteit • 2.5 el olijfolie voor het deeg • 10 gram suiker • 2.5 el water • naar smaak zout en peper • flinke snuf zout voor het deeg
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan met ruim water op voor het koken van de bieten.
Bereiding (60 min)
1. Schil de bietjes en snijd in kleine blokjes of dunne wedges (partjes). Kook de bieten in 20-30 minuten gaar (afhankelijk van de grootte) en laat ze afkoelen.
2. Snijd ondertussen de witlofstronken in de lengte doormidden en verwijder het hardere gedeelte.
3. Smelt in een bakpan 1/3 van de boter op een zacht vuurtje en stoof hierin de witlof gedurende 10 minuten (het geeft niet als de blaadjes wat uit elkaar vallen).
4. Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd in de lengte in schijven.
5. Smelt 1/3 van de boter in een andere bakpan en bak op een zacht vuurtje de zoete aardappelschijven aan beide kanten, gedurende 5 minuten in totaal. Zet opzij.
6. Voeg na 10 minuten stoven 1/3 van de boter toe aan de witlof en strooi de suiker over en tussen de witlofblaadjes. Druppel de balsamicoazijn over de witlof en roer de witlof wat door elkaar zodat de smaken zich verspreiden. Zet het vuur uit als de suiker gesmolten is.
7. Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak fijn.
8. Verspreid vervolgens de witlof over de bodem van een ovenvaste bakvorm en leg de zoete aardappelschijven er in een laag bovenop. Kruid met de tijm, peper en zout.
9. Maak het deeg: vermeng de bloem met de olijfolie, het water en een flinke snuf zout. Kneed goed en rol het deeg uit. Leg het deeg over de zoete aardappel, druk het overhangende deeg naar binnen en zorg ervoor dat alle randen goed gesloten zijn.
10. Zet de bakvorm in de oven en bak de taart gedurende 30 minuten.
11. Maak ondertussen de salade. Was of schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd in schijfjes. Meng voorzichtig met de afgekoelde bieten en verkruimel de geitenkaas erover.
12. Maak een dressing: doe de azijn, honing, mosterd en eventueel zout en peper in een schaaltje, roer er langzaam de olijfolie (van goede kwaliteit) door. Meng de dressing door de salade.
13. Neem een platte schaal of bord met een grotere diameter dan de tarte tatin en keer de bakvorm voorzichtig om op de schaal of bord.
Snijd de Tarte Tatin in stukken en serveer met de bietensalade.
Weetje! Het komt niet heel erg nauw maar houd het volgende aan voor de doorsnede van je bakvorm: 1-2 personen: 10-15 cm, 3-4 personen: 22-24 cm.
De baktijd kan bij een kleinere vorm wat korter zijn.
Als je een springvorm gebruikt, gebruik dan bakpapier om de vorm mee te bekleden.
www.willemendrees.nl