Spaar haar voor elkaar

Waar bij veel dieren het haar vooral een beschermende functie heeft in relatie tot de lichaamstemperatuur, heeft het hoofdhaar van de mens vooral een esthetische functie.De een heeft weinig haar, de ander juist heel veel.

De een knipt het kort, de ander laat het juist zo lang mogelijk groeien. De hoeveelheid haar die we hebben is echter van minder groot belang dan de kwaliteit. Ons haar vertelt ons namelijk wel iets belangrijks, het is in feite een weerspiegeling van onze innerlijke gesteldheid. Zacht en glanzend haar duidt op een gezond lichaam. In die zin is de kwaliteit van ons kapsel een goede indicator voor de gezondheid van ons lichaam. Wanneer er sprake is van overmatige haaruitval, kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een erfelijke aanleg voor kaalheid, in dat geval zal je ermee moeten leven dat het hoofdhaar geleidelijk verdwijnt of een behandeling moeten ondergaan om door middel van bijvoorbeeld transplantatie het haarverlies te compenseren. Is er geen sprake van erfelijke kaalheid, dan kan een haarziekte de oorzaak zijn van haarverlies. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingen in het gebied rond de haarwortels, die de haargroei verstoren. Ook een stoornis in de schildklier kan een oorzaak zijn van haarverlies, evenals stress, het gebruik van bepaalde medicijnen en gebrek aan bepaalde vitaminen en/of mineralen.

Ook de manier waarop we met ons haar omgaan is van invloed op de kwaliteit van ons kapsel. Zo is bijvoorbeeld bekend dat mensen die dreadlocks of vlechten te strak in het haar aanbrengen later te maken krijgen met haaruitval. In dat geval wordt er teveel kracht op de haren uitgeoefend, waardoor problemen ontstaan. Soms kan een haarziekte relatief eenvoudig worden verholpen. Alleen al het gebruiken van een andere shampoo kan soelaas bieden. Raadpleeg een dermatoloog om te bepalen of hier de oplossing van het probleem kan liggen of stel een vraag aan onze specialisten op de site. In andere gevallen kan aanpassing van het voedingspatroon of de leefstijl al een heel verschil maken. Onthoudt dat ons hele lichaam baat heeft bij gezond leven, dus ook ons kapsel. En dan zijn er nog de situaties waarin haarverlies onvermijdelijk is. Mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan krijgen ermee te maken. Haarverlies kan emotioneel voor de nodige problemen zorgen, maar gelukkig zijn daarvoor goede oplossingen beschikbaar. Er is zelfs een landelijke haarbank, waar haar kan worden gedoneerd dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van haarwerken. Deze haarwerken worden kostenloos aangeboden aan financieel minder bedeelde vrouwen met borstkanker. In heel Nederland zijn kapsalons die gratis of met een korting van 50% knippen wanneer men het haar wil doneren. Een overzicht van deze kapsalons is op de website www.haarstichting.nl te vinden.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.