Rookverbod geldt per direct in alle cafés

Asbakken moeten per direct van tafel in kleine cafés zonder personeel die tot nu toe onder de uitzondering op het rookverbod in de horeca vielen. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in die cafés per direct handhaven.

Asbakken moeten per direct van tafel in kleine cafés zonder personeel die tot nu toe onder de uitzondering op het rookverbod in de horeca vielen. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in die cafés per direct handhaven. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn, Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), besloten in reactie op de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober 2014. Van Rijn: "Wij zaten op koers om het rookverbod voor alle horeca in te laten gaan op 1 januari 2015, na behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horeca ondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee het nu gebeurt, is wel nieuw. De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad. En dus moeten wij per direct handhaven."

600 euro boete

Overtredingen van het rookverbod in kleine cafés die tot nu toe onder de uitzondering vielen worden tot 1 januari 2015 eerst bestraft met een waarschuwing. Maar zo'n waarschuwing is eenmalig. Als bij een ondernemer voor 1 januari 2015 herhaald wordt vastgesteld dat het rookverbod wordt overtreden, volgt een eerste boete van 600 euro. Na 1 januari 2015 wordt indien sprake is van een overtreding van het rookverbod in alle gevallen direct een boete opgelegd. Na de bekendmaking werden controles in kleine cafés onmiddellijk gestart.

Beleid

Jaarlijks sterven bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Zoals kanker, COPD en vaatziekten. Mede daardoor ontmoedigt de overheid het roken en niet-rokers beschermen tegen meeroken. Roken is verboden in alle openbare ruimten, op de werkplek en in de horeca. Ook kleine cafés zonder personeel moeten vanaf nu dus rookvrij zijn. Wat vindt u hiervan? Laat het ons weten! Bron: Hartpatiënten Nederland

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.