Roken op werk moet verboden worden

Roken op werk moet verboden worden Roken in openbare gebouwen is al verboden, evenals roken in de horeca. Maar als het aan longarts Pauline Dekker ligt mogen werknemers straks ook niet meer roken onder werktijd.

Ook tijdens de pauzes zou het opsteken van een sigaret moeten worden uitgebannen. Dekker, verbonden aan het Beverwijkse Rode Kruis Ziekenhuis, meent dat werkgevers hun zorgplicht ontlopen wanneer ze hun werknemers gewoon laten doorroken, ze stelt dat werkgevers ervoor moeten zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn. Ook het afzweren van de sigaret hoort daar volgens haar bij. We zien het maar al te vaak. Het is pauze en werknemers gaan even naar buiten om een sigaret op te steken. Het is longarts Pauline Dekker een doorn in het oog. Veel werkgever blijken het roken van hun personeel te zien als een privéaangelegenheid, zo blijkt uit een enquête die uitgevoerd werd door PanelWizard. Dekker wijst erop dat roken één van de grootste ziekmakers is en dat één op de vier rokers al voor de pensioengerechtigde leeftijd sterft aan de gevolgen van het roken. Het faciliteren van roken op de werkplek, bijvoorbeeld door rookpauzes in te stellen of een speciale rookruimte te bouwen, staat volgens haar in feite gelijk aan het faciliteren van een verslaving. Ze vergelijkt het met werknemers die onder werktijd alcohol zouden mogen drinken of drugs zouden mogen gebruiken. Samen met longarts Wanda de Kanter schreef Pauline Dekker enkele jaren geleden het succesvolle boek ‘Nederland Stopt! met roken’, waarin de mythe van de verslaving wordt ontrafeld, de tactieken van de tabaksindustrie worden toegelicht en uitleg wordt gegeven over de vele voordelen voor de gezondheid wanneer iemand stopt met roken. Met betrekking tot de gevolgen van roken onder werktijd wijst ze op het feit dat een roker zijn werk minder geconcentreerd kan doen, omdat er een half uur na het roken van een sigaret al sprake is van ontwenningsverschijnselen. Omdat het vooral lastig is om te stoppen met roken wanneer je collega’s elke dag gezellig bij elkaar staan in een rookruimte of buiten, dringt ze erop aan dat werknemers hun verantwoordelijkheid nemen. Meer informatie over Pauline Dekker en het boek ‘Nederland Stopt! met roken’ is op http://www.nederlandstopt.nu/ te vinden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.