Wat vindt u van dit artikel? - 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen)
Loading...

Wanneer bij kinderen of jongeren de diagnose ADHD wordt gesteld, schrijven artsen vaak het middel Ritalin voor.

Een zorgelijke situatie, want het middel heeft een verslavende werking en kent bovendien vervelende bijverschijnselen. De werkzame stof in Ritalin is methylphenidaat, een stof die nauw verwant is aan amfetamine. Wanneer het middel zonder medische controle wordt gebruikt, kan er van alles mis gaan. Daarom is het belangrijk dat Ritalin uitsluitend op voorschrift van een arts wordt gebruikt en dat het toedienen ervan na verloop van tijd wordt afgebouwd en stopgezet.

Bekende bijwerkingen van Ritalin zijn slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn.
Toch wordt de keuze om het middel in te zetten vaak weloverwogen gemaakt. Ritalin heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en verhoogt daardoor het vermogen tot concentratie. Hierdoor worden kinderen met ADHD minder snel afgeleid en rustiger. Om die reden is het zinvol het middel in te zetten, maar ook worden hierdoor vaak problemen op latere leeftijd voorkomen. Jongeren met ADHD hebben namelijk een verhoogde kans om verslaafd te raken aan andere, veel kwalijkere middelen.

De Gezondheidsraad maakt zich zorgen over het feit dat Ritalin zo vaak wordt voorgeschreven.
Vorig jaar kreeg 4,5% van alle kinderen en jongeren (4 tot en met 18 jaar) de stof methylphenidaat toegediend. In een derde van de gevallen treden bijverschijnselen op. Daarom streeft men ernaar om niet alleen te kijken naar de aanwezigheid van ADHD of aanverwante aandoeningen, maar ook meer naar andere problematiek bij jongeren. Dat zou kunnen leiden tot een meer afgewogen oordeel en wellicht een andere behandeling.

 

Deel dit bericht op

Lees ook

» Evolutionaire gezondheidsleer
Redactie

14-01-2015 om 9:49

Tags: ,


Reageren op dit artikel