De gevreesde overgang

Opvliegers, nachtelijke transpiratieaanvallen, hartkloppingen, gevoelens van depressie of angst en een gebrek aan concentratie..

Opvliegers, nachtelijke transpiratieaanvallen, hartkloppingen, gevoelens van depressie of angst en een gebrek aan concentratie... Het zijn de symptomen die veel vrouwen van boven de vijftig ongetwijfeld zullen herkennen uit de periode dat ze in de gevreesde overgang waren. De gevreesde overgang is de tijdspanne rond het moment waarop de menstruatie van de vrouw stopt. De periode duurt gemiddeld 7,4 jaar en leidt bij de ene vrouw tot meer problemen dan bij de andere vrouw.

De gevreesde overgang

In de periode tussen het veertigste en het vijftigste levensjaar komt er een einde aan de voorraad eicellen waarover een vrouw al vanaf de geboorte beschikt. De maandelijkse menstruatie stopt abrupt of neemt geleidelijk af, tegelijk worden in het lichaam van de vrouw bijna geen oestrogenen en progestagenen meer geproduceerd. Dat leidt tot allerlei lichamelijke klachten. Onderzoekers van de Wake Forest School of Medicine in de Verenigde Staten hebben vastgesteld dat deze overgangsverschijnselen bij meer dan de helft van de vrouwen langer dan zeven jaar duren. Ze maakten voor hun analyse gebruik van gegevens uit de Study of Women's Health Across the Nation. Deze gegevens zijn verkregen in de periode van 1996 tot 2013 door een grote groep vrouwen te volgen in de jaren rond de laatste menstruatie. Meer specifiek: de analyse heeft betrekking op 1.449 vrouwen die aangaven dat ze in twee weken tijd tenminste zes keer last hadden van de hierboven genoemde klachten. Bij een aantal vrouwen deden de klachten zich al voor op het moment dat ze nog een regelmatige cyclus hadden, deze vrouwen hadden het langst last van de overgang, soms tot bijna twaalf jaar lang! Vrouwen die pas na het stoppen van de menstruatie last kregen van de lichamelijke klachten waren hier ook het snelst weer vanaf, na ongeveer drie en een half jaar waren de problemen weer voorbij. Opvallend is bovendien dat de afkomst hier ook een rol lijkt te spelen. Vrouwen van Aziatische afkomst hadden veel minder lang last van de overgang als bijvoorbeeld Afro-Amerikaanse vrouwen.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.