Online geheugentraining senioren

Online geheugentraining blijkt een echte aanrader te zijn voor senioren die hun mentale capaciteiten op peil willen houden. Een mooi voorbeeld van hoe de hedendaagse technologie ons goed vooruit helpt om langer gezond te blijven.

Want Brits onderzoek wijst uit dat iemand die de hersenen regelmatig kraakt over allerlei vraagstukken die een beroep doen op het geheugen, langer profiteert van een goed denkvermogen. Net zoals we onze spieren trainen door ze regelmatig flink te bewegen, trainen we op dezelfde manier kennelijk ook onze bovenkamer.

Onderzoek onder 7000 senioren

Voor het onderzoek werd een experiment uitgevoerd met een groep van 7000 senioren. Ze waren allen de 50 jaar al gepasseerd en een groot deel ervan had ook de 60 jaren al bereikt. Van deze mensen was bekend dat ze geen problemen hadden met het geheugen of met cognitieve vaardigheden. Om goede conclusies te kunnen trekken werd aan slechts een deel van deze mensen gevraagd om gedurende een half jaar zoveel als ze wilden online spelletjes te spelen waarbij het geheugen een rol speelt. Vooraf werden eerst de cognitieve vaardigheden van de proefpersonen vastgesteld om een soort nulmeting te hebben. Vervolgens werd na drie maanden en na zes maanden een dergelijke test gedaan.

Resultaat van het onderzoek

Uit die tests kwam naar voren dat de mensen die online geheugenspelletjes hadden gespeeld op de punten ‘redeneren’ en ‘verbaal leren’ een hogere score hadden dan de andere groep. Vooral wanneer de spelletjes tenminste vijf maal in de week werden gespeeld, deed zich dit resultaat voor. Opvallend was verder dat de deelnemers van boven de 60 jaar gemiddeld beter bleken te zijn in het uitvoeren van alledaagse taken, ten opzichte van de controlegroep. De onderzoekers gaan zich nu verder verdiepen in de vraag of dergelijke spelletjes op internet wellicht een waardevolle factor kunnen zijn in het voorkomen van dementie. Er zijn tientallen websites op internet met leuke gratis spellen om het geheugen te trainen.
Een voorbeeld: http://www.spelle.nl/Denk/16762/Brain_Training_Spelletjes.html.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.