Okselhaar scheren

Veel mensen scheren tegenwoordig het okselhaar weg. Over het algemeen wordt dit beschouwd als een handeling vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook het schoonheidsaspect speelt een rol.

Okselhaar scheren

Veel mensen scheren tegenwoordig het okselhaar weg. Over het algemeen wordt dit beschouwd als een handeling vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook het schoonheidsaspect speelt een rol. Echter, die haren zitten er niet zomaar.

Wat is eigenlijk de functie van ons okselhaar?
Het okselhaar begint zich in de puberteit te ontwikkelen en is vaak aan het einde van de jeugd volgroeid. Dat geeft aan dat we dus best zonder kunnen, we hebben het immers in de eerste jaren van ons leven ook zonder okselhaar moeten stellen. De functie ervan houdt verband met de geuren die door onze oksels worden geproduceerd. Door de aanwezigheid van het okselhaar worden die geuren langer vastgehouden en dat mist zijn uitwerking niet. Zonder dat we het zelf merken scheidt ons lichaam een bepaalde geur af die bij het andere geslacht zorgt voor een bepaalde prikkeling. Het is mede deze geur die ervoor zorgt dat een ander zich tot ons aangetrokken voelt. Zie het als een mooi mechanisme dat de natuur heeft bedacht om de voortplanting te bevorderen. Wanneer we ons okselhaar wegscheren zal die specifieke lichaamsgeur dus minder lang blijven hangen. Tegenwoordig wordt het volledig wegscheren van het okselhaar vooral als 'mooi' beschouwd. Althans, in de West-Europese cultuur. In met name de Aziatische landen heeft men een andere kijk op schoonheid en wordt de oksel veelal niet geschoren. Er wordt soms gesuggereerd dat het scheren van het okselhaar leidt tot een versnelde of dikkere terugkeer van het haar, maar daarvoor zijn geen wetenschappelijke bewijzen gevonden. Behalve de hierboven omschreven functie van het okselhaar wordt ook wel gesteld dat het nog een tweede functie heeft, namelijk een soort natuurlijk 'anti-wrijvingssysteem' tussen de bovenarm en de borstkas.    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.