Nederlanders lopen onnodig lang door met fysieke klachten

Onduidelijkheid over vergoeding, verwijzing en verzekering fysiotherapie Nederlanders lopen onnodig lang door met fysieke klachten.

Meer dan de helft van de Nederlanders loopt onnodig lang door met fysieke klachten, meestal omdat ze hopen dat het vanzelf overgaat. Ook is het voor veel mensen onduidelijk of een verwijzing nodig is voor een bezoek aan de fysiotherapeut en of fysiotherapie onder de basisverzekering valt. Dat blijkt uit het onderzoek Fysiotherapie: een kwantitatief onderzoek over fysiotherapie onder de Nederlandse bevolking, waarvoor 1.067 Nederlanders zijn ondervraagd.

Uitstelgedrag Van de ondervraagden wacht 34 procent enkele weken tot een maand met een bezoek aan de fysiotherapeut, 22 procent blijft langer dan een maand doorlopen met klachten, of neemt helemaal geen contact op. De voornaamste reden voor dit uitstelgedrag is de hoop dat de klachten vanzelf overgaan. Anderen gaan liever eerst naar de huisarts of zien op tegen de kosten van een bezoek aan de fysiotherapeut. Verwijzing Over hoe je bij de fysio terechtkomt, bestaat sowieso onduidelijkheid. Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) denkt voor de fysiotherapeut – altijd of in sommige gevallen – een verwijzing van de huisarts nodig te hebben. Dit klopt niet. Hoewel huisartsen kunnen verwijzen, is er in ons land sprake van ‘Directe Toegang Fysiotherapie’. Een verwijzing is daarom niet nodig (hoewel sommige zorgverzekeraars bij bepaalde chronische indicaties wél een verwijzing vragen). Aanvullend verzekerd 34 procent van de Nederlanders denkt dat fysiotherapie onder het eigen risico valt. De helft van de respondenten geeft aan aanvullend verzekerd te zijn voor fysiotherapie.

Positief over fysiotherapie

Ondanks dat Nederlanders een bezoek aan de fysiotherapeut om verschillende redenen uitstellen, zijn ze zeer lovend over de beroepsgroep. Zeven op de tien respondenten ziet de fysiotherapeut als ‘dé specialist in houding en beweging’ en maar liefst 85 procent toont zich positief over de gekregen behandeling en geeft aan zich na afloop beter te voelen. Drempel moet omlaag

“We zijn natuurlijk blij met de goede beoordeling” zegt Guusje ter Horst, bestuursvoorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).“Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het in de hand houden van de zorgkosten in Nederland. Uit eerder onderzoek bleek al dat hogere zorgkosten door ziekenhuisopname of operatie kunnen worden voorkomen door eerder naar de fysiotherapeut te gaan. Dit nieuwste onderzoek bevestigt dat we de mogelijkheden en meerwaarde van fysiotherapie nog beter onder de aandacht moeten brengen, bij zowel het brede publiek als bij huisartsen en specialisten. Zeker niet alleen vanwege de besparing op zorgkosten maar vooral in het belang van goede zorg in de buurt voor de patiënt.”
“De verhalen die we een jaar lang gaan verzamelen en vertellen komen niet van fysiotherapeuten maar van patiënten zelf. Met deze verhalen willen we Nederland inspireren en informeren over de mogelijkheden van fysiotherapie en de belangrijke rol die de fysiotherapeut heeft als het gaat om houding en beweging.”

Over het KNGF Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is de beroepsvereniging van en voor fysiotherapeuten in Nederland. Het KNGF heeft 19.000 leden, kent dertien beroepsinhoudelijke verenigingen en beheert het Centraal Kwaliteitsregister (CKR). Het KNGF behartigt belangen, borgt kwaliteit, bevordert deskundigheid en biedt een breed scala aan diensten aan haar leden. www.kngf.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.