Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen

 Is zwanger worden voor jullie een probleem? Of wil jij jezelf optimaal voorbereiden op een natuurlijke zwangerschap? Zwanger zijn is een magische gebeurtenis, maar natuurlijk zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat heb ik helaas zelf ook mogen meemaken.

Natuurlijke vruchtbaarheid herstellen

 Is zwanger worden voor jullie een probleem? Of wil jij jezelf optimaal voorbereiden op een natuurlijke zwangerschap? Zwanger zijn is een magische gebeurtenis, maar natuurlijk zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat heb ik helaas zelf ook mogen meemaken. Er komt veel verdriet en frustratie bij als je jouw grootste wens niet in vervulling ziet gaan. Best raar eigenlijk dat je zo erg naar iets kunt verlangen dat je niet eens kent. Blijkbaar zit dit oergevoel er zo sterk in! Voor mijn gevoel was ik ook een mama lang voordat ik zelf kinderen kreeg. Zo voelde dat gewoon. Ik omschreef dit gevoel in de tijd dat ik niet zwanger werd als volgt;

Mijn verlangen naar een kind

Ik ben verdrietig om iets dat ik nooit ben geweest. Dat ik weet dat je er bent. Ik ben bedroefd om iets dat ik nooit heb gekend. En heb vastgehouden. Ik ben verscheurd door het idee het nooit te beleven. Ik ben een moeder zonder kind.

"1 van de 6 stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen”

Ook ik hoorde bij 1 van de 6 stellen die vruchtbaarheidsproblemen had. Mijn onvervulde kinderwens heeft tot grote frustratie geleid. In de periode dat ik niet zwanger werd had ik heel veel vragen. Want waarom lukte het niet om natuurlijk zwanger te worden? En waarom verlegde ik steeds mijn grenzen en ben ik uiteindelijk in het medische circuit beland? En waarom lukt het mij 5 jaar later wel om natuurlijk zwanger te worden? Als zwanger worden niet lukt zit je met veel vragen. Je gaat twijfelen aan jezelf, je lichaam en de toekomst. Ik heb dit zelf meegemaakt en weet hoe moeilijk dit kan zijn. Kiezen voor het medische traject De eerste professional die je spreekt als zwanger worden niet vanzelf lijkt te gaan is vaak de huisarts. Dit is meestal na de periode van een jaar. Dat je voor zwanger worden minimaal 1 jaar moet uittrekken is voor de meeste mensen wel bekend. De kans op een zwangerschap is per cyclus slechts 15 - 20% en dit is bij een gezond stel. Dat is voor 1 op de 10 stellen dan geen zwangerschap binnen een jaar. Er hoeft dan niets aan de hand te zijn, maar je kunt dan al wel terecht bij de huisarts voor vragen en eventueel onderzoek. Indien leeftijd een rol speelt of er andere problemen zijn, zal verwijzing plaatsvinden naar een specialist, de gynaecoloog in het ziekenhuis. Maar wacht! Ga nu niet te snel naar de gynaecoloog. Er is namelijk veel meer dat je zelf kunt doen om jullie kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten.

Grenzen verleggen

Mijn partner en ik zijn uiteindelijk doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis en na enkele onderzoeken kregen wij daar direct voorlichting over IUI, IVF en ICSI behandelingen. Behandelingen die ik mijzelf in eerste instantie niet zag ondergaan, maar waarvoor ik gedurende het traject wel voor ben gegaan. En dit terwijl er géén aanwijsbare oorzaak bij ons is gevonden waarom een zwangerschap uitbleef. Waarom heb ik dan toch mijn grenzen zo ver verlegd? Wat hadden wij zelf nog kunnen doen om de vruchtbaarheid te vergroten of zelfs te herstellen?

IUI, IVF en ICSI niet als eerste hulpmiddel!

Geweldig dat het medische traject bestaat, maar niet als eerste hulpmiddel en niet als enige hulpmiddel! Als een zwangerschap uitblijft heeft dit een reden en dan is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te verhelpen in plaats van stappen in het proces over te gaan slaan zoals met IUI, IVF en ICSI gedaan wordt. Deze behandelingen heb ik uiteindelijk zelf ondergaan:

 • 6 x hormoonspuiten in mijn buik zetten
 • 6 x mislukte IUI (Intrauterine insemination)
 • 3 x zeer pijnlijke puncties
 • 2 x mislukte terugplaatsingen
 • 1 x zeer pijnlijke kijkoperatie (doorgang eileiders)
 • 1 x mislukte IVF (In-vitrofertilisatie)
 • 1x mislukte ICSI (Intracytoplasmatische sperma-injectie)

“Het belang van levensstijl op zwanger worden”

Wat mij opviel was dat er in het ziekenhuis niet naar mijn levensstijl werd gevraagd. Ja, ze vragen of je rookt, drinkt of drugs gebruikt en als je veel overgewicht hebt dan krijg je het advies om af te vallen. Meer niet! Ik weet nu dat veel meer levensstijlfactoren een rol spelen bij gezond natuurlijk zwanger worden. Daarom help ik momenteel 9 koppels om hun natuurlijke vruchtbaarheid te herstellen. Niet alleen hoop ik deze koppels te helpen, maar ook andere koppels met een onvervulde zwangerschap. De videoserie 'Samen Natuurlijk Zwanger Worden' is voor iedereen gratis beschikbaar en de kennis die daarin wordt gedeeld voor iedereen toepasbaar.

Twee zwangerschappen en drie kinderen

Ik ben na ruim 5 jaar proberen zwanger te worden in 2010 moeder geworden van de tweeling Bob en Lex. Omdat ik bezig was met mijn laatste ICSI poging, te weinig eitjes had voor een punctie is er uiteindelijk gekozen voor IUI én toen ben ik zwanger geworden. Mijn hele persoonlijke verhaal vertel ik in de videoserie 'Samen Natuurlijk Zwanger Worden'. Mijn tweede zwangerschapspoging in 2014 was totaal anders. Zo was ik namelijk al na 2 weken zwanger en dat op de leeftijd van 39 jaar. Het grote verschil in deze twee zwangerschapspogingen zit in mijn levensstijl verandering. De 10 meest voorkomende vruchtbaarheidsproblemen:

 • Onregelmatige menstruatiecyclus
 • Amenorroe (geen menstruatie)
 • Oligomenorroe (af en toe menstruatie)
 • PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom)
 • Endometriose (pijn bij de menstruatie)
 • Slechte of verminderde spermakwaliteit
 • Progesteron tekort
 • Geen eisprong of slechts af en toe
 • Afgesloten eileiders
 • Onverklaard (men weet het gewoon niet!)

Vruchtbaarheidsproblemen zijn in ongeveer 30% van de gevallen te wijten aan problemen bij de vrouw, 30% is te wijten aan problemen bij de man en in 30% van de gevallen gaat het om een compatibiliteitsprobleem of een gecombineerd probleem. Onvruchtbaarheid kan in ongeveer 10% van de gevallen nog steeds niet worden verklaard (idiopathisch). Of anders gezegd; niet in een medisch hokje worden geplaatst! Uiteindelijk is zwanger worden iets dat je samen doet en is het een probleem van jullie beide!

Wat je niet wist over het gebruik van de anticonceptiepil!

Ik heb tien jaar lang de anticonceptiepil geslikt, dacht ik toen ik na een half jaar proberen nog steeds elke maand ongesteld werd. Dat moet eerst uit mijn systeem! Het klopt inderdaad dat het maanden kan duren voordat je menstruatie weer op gang komt na pilgebruik. Maar wat ik niet wist is dat het gebruik van de anticonceptiepil ook zorgt voor depletie (onttrekking) van voedingsstoffen in je lichaam! Vrouwen die de pil gebruiken of hebben gebruikt hebben veelal te korten aan;

 • Foliumzuur
 • Magnesium
 • Tyrosine
 • Vitamine B2
 • Vitamine B3
 • Vitamine B6
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Zink

Ongewenst kinderloosheid

Dat is nogal wat! Er is over elk van deze stoffen veel te schrijven, want het betreffen allemaal voor de gezondheid essentiële nutriënten. Het risico dat de gevolgen van pil gebruik kan leiden tot ongewenste kinderloosheid, is zeer reëel. In die gevallen zal de gynaecoloog geen oorzaak voor de uitblijvende kinderwens kunnen vinden, maar op fysiologisch vlak is die oorzaak er wel!

Pre-conceptie: de fase die meestal wordt overgeslagen!

De meeste stellen weten dat het verstandig is om te stoppen met roken en drinken als je zwanger wilt worden, maar een verdere voorbereiding is er meestal niet. Pas op het moment dat er een positieve zwangerschapstest is zal de vrouw zich gaan bezighouden met welke voeding ze nu vooral niet mag eten. Een gemiste kans!

Jullie kunnen samen meer doen dan je denkt

Want juist in de fase vóórdat er een zwangerschap plaatsvindt, de pre-conceptie fase, kunnen jullie je optimaal voorbereiden op een natuurlijke zwangerschap en bovendien gezonde baby. Zodra je al zwanger bent is het echt te laat! Jullie baby wordt namelijk gemaakt vanuit jullie materiaal; haar eicel en zijn zaadcel. Het is daarom van uiterst belang dat deze cellen in optimale conditie verkeren en voorzien zijn van de juiste voedingsstoffen om een zwangerschap mogelijk te maken.

Drie belangrijke vragen voor jou en je partner;

 1. Hebben jullie schone lichaamscellen?
 2. Zijn jullie cellen optimaal voorzien van de juiste voedingsstoffen?
 3. Weten jullie wat je zelf kunt doen om je op een zwangerschap voor te bereiden?

Ik begrijp dat het antwoord op de eerste 2 vragen best lastig te beantwoorden is. Zwanger worden is namelijk topsport en iets dat je samen doet. Jullie lichaam dient in topconditie te zijn om deze topprestatie te kunnen leveren. In de lichaamscellen dienen namelijk alle bouwstenen aanwezig te zijn om een gezonde baby te kunnen 'maken'. Helaas hebben we niet altijd meer voldoende van deze bouwstenen (micronutriënten) in ons lichaam. Daarnaast is ons lichaam vervuild en ervaren we veel stress wat weer een extra belemmering vormt om een natuurlijke zwangerschap mogelijk te maken. Door je lichaam schoon te maken en optimaal te voeden, vrouw én man, zorgen jullie er voor dat de natuurlijke vruchtbaarheid hersteld kan worden en een natuurlijke zwangerschap mogelijk. Door het volgen van een pre-conceptie plan kunnen jullie je lichaam voorbereiden op een zwangerschap. Je ondergaat als het ware een grote schoonmaak en afvalstoffen worden uit lichaam verwijderd. Met het gevolg dat je lichaam wordt ge-reset en je weer nieuwe energie krijgt en veel kwaaltjes en klachten zullen verdwijnen! Daarnaast krijg je alleen maar voedingsstoffen binnen die je lichaam gezonder maken. De optimale voorbereiding op een zwangerschap.

Zelf je vruchtbaarheid vergroten?

Wil je weten wat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten? Willen jullie graag zwanger worden maar laat een spontane zwangerschap nog op zich wachten? Willen jullie je optimaal voorbereiden vóór een zwangerschap? Geef je de voorkeur aan een natuurlijke, niet kunstmatige, manier van zwanger worden? Of staat er juist een IVF of ICSI behandeling gepland en wil je deze natuurlijk ondersteunen? Volg dan de videoserie 'Samen Natuurlijk Zwanger Worden'.

Kijk voor meer informatie en de gratis videoserie op www.missnatural.nl/samenzwanger  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.