Movember: voor de gezondheid van de man

Sinds een aantal jaren laten mannen over de hele wereld in de maand november hun snor staan. Dit doen zij naar aanleiding van Movember.

Sinds een aantal jaren laten mannen over de hele wereld in de maand november hun snor staan. Dit doen zij naar aanleiding van Movember. De Mo staat voor moustache. Het Engelse woord voor snor. Maar wat is het doel van deze harige uiting? Wat willen zij hiermee bereiken?

Waarom Movember?

In eerste instantie bewustwording. Mannen bevinden zich in een gezondheidscrisis en overlijden te jong. De Movember Foundation vraagt in het bijzonder aandacht voor prostaatkanker, teelbalkanker en de mentale gezondheid en preventie van zelfmoord. Het collectief laten staan van een snor levert gespreksstof op. Mensen vragen waarom je een snor laat groeien, wat voor jou aanleiding is om over Movember te beginnen. Naast het verspreiden van de gedachte achter Movember, is het de bedoeling om actie te ondernemen. Om fondsen te werven door het organiseren van en deelnemen aan Movember evenementen in Nederland. 70% van de opbrengsten uit deze initiatieven gaat naar KWF-Movember. De overige 30% wordt besteed in het kader van het Movember Global Action Plan.

Mentale gezondheid en preventie van zelfmoord

Movember is sinds de oprichting in 2003 gegroeid van 30 Mo's (snorren) tot meer dan 5 miljoen wereldwijd. En steunde de foundation in 2003 nog 6 projecten gerelateerd aan de gezondheid van mannen, in 2017 waren dit er maar liefst 1.200. Eén van de aandachtspunten is mentale gezondheid en preventie van zelfmoord. Elke minuut sterft ergens op de wereld een man ten gevolge van zelfmoord. Mentale gezondheid wordt in de praktijk helaas vaak over het hoofd gezien. Mannen praten moeilijk over dingen die hen dwars zitten. Zij hebben vaak het gevoel dat ze vooral stil en sterk moeten zijn. Met alle gevolgen van dien. Door Movember worden mannen er op gewezen dat het zoeken van hulp van levensbelang is. Een gesprek met een huisarts is gratis vanuit de (basis)zorgverzekering en kan een man op het juiste hulptraject zetten.

Prostaat- en teelbalkanker

Het steunen van projecten die mannen voorlichting geven omtrent prostaat- en teelbalkanker, is ook één van de speerpunten van de stichting. Met name het herkennen en serieus nemen van symptomen. Soms vergoedt de zorgverzekering, meestal in een aanvullende module, een deel van preventieve onderzoeken en scans op dit gebied. Het loont altijd de moeite om dit even na te kijken. Movember moedigt mannen aan om hun lichaam goed in de gaten te houden, onder andere door zelfonderzoek, en om medische hulp in te schakelen bij twijfel of afwijkingen. Verder doneert de Movember Foundation aan initiatieven op het gebied van kennisverdieping van prostaat- en teelbalkanker. Alsmede programma's die erop gericht zijn mannen een betere kwaliteit van leven te geven na behandeling van deze vormen van kanker.

Movember is overigens niet alleen actief in november

Het hele jaar door ondersteunen zij projecten die helpen om de gezondheidscrisis waarin mannen zich bevinden, de kop in te drukken. Maar alleen in november, blijft de snor staan.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.