Miljoenenjaren oude bacterie de sleutel van leven?

Miljoenenjaren oude bacterie de sleutel van leven? Het zou zomaar eens de ontdekking van de eeuw kunnen zijn. Russische wetenschappers menen de sleutel tot een lang en gezond leven te hebben gevonden in een bacterie van 3,5 miljoen jaar oud.

Ze vonden de bacterie in grond die permanent bevroren is geweest. Inmiddels zijn opvallende resultaten bereikt bij tests die op muizen werden uitgevoerd. Nu proberen ze uit te zoeken hoe het mogelijk is dat de bacterie zo lang heeft kunnen overleven. De muizen kregen bij wijze van test de betreffende bacterie geïnjecteerd. Het resultaat was verbluffend. Oude muizen zouden weer actief zijn geworden en begonnen zich weer voort te planten. Ook tests die uitgevoerd werden met fruitvliegjes toonden een positief resultaat. De volgende stap was het testen van de effecten op de mens. Daartoe hebben de wetenschappers deze bacterie bij zichzelf geïnjecteerd. Ze stellen dat ze zich sindsdien fitter en energieker voelen. De leider van het onderzoek, Anatoli Brouchkov, liet weten dat hij langer doorwerkt dan voorheen en dat hij al twee jaar geen griep meer heeft gehad. Zijn verhaal werd opgetekend door de krant The Siberian Times en vervolgens overgenomen door de Britse krant The Independent. Om verdere conclusies te kunnen trekken is nog veel aanvullend onderzoek nodig. Het team dat hieraan werkt hoopt uiteindelijk te kunnen bewijzen dat deze bacterie een bijdrage levert aan een lang en gezond leven. Als dat inderdaad zo is, zijn er veel mogelijkheden. De bacterie zou dan in medicijnen en voedingssupplementen kunnen worden verwerkt. Negatieve effecten zijn vooralsnog niet vastgesteld. De wetenschappers gaan er dan ook vanuit dat de behandeling die zij nu toepassen, geheel ongevaarlijk is. Overigens komt het wel vaker voor dat bacteriën worden ontdekt die lange tijd in permanent bevroren gebied hebben overleefd. Ze worden nu ontdekt omdat door de opwarming van de aarde bepaalde gebieden langzaam ontdooien. Er zijn al wetenschappers die in reactie hebben gezegd dat deze bacteriën, door hun vermogen om cellen te regenereren, de sleutel tot het eeuwige leven zouden kunnen bevatten. Meer weten over bacteriën? Op www.bioplek.org/animaties/celtotaal/bacterie.html wordt op duidelijke wijze, met behulp van animaties, uitleg gegeven over bacteriën.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.