Lymfklierkanker en zorgverleners

Een goed verloop van het gesprek tussen patiënt en arts of verpleegkundige is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Niet alleen de dokter zou beter moeten leren communiceren, maar ook de patiënt zelf kan wel wat ondersteuning gebruiken.

Dat vond een groep patiënten van de patiëntenorganisatie ‘Hematon’ (voorheen Lymfklierkankervereniging). Mede op hun verzoek, onderzoekt het NIVEL momenteel een methode om patiënten meer grip te geven op hun gesprekken met zorgverleners, zodat de gesprekken beter aan hun behoefte voldoen. Dit gebeurt op basis van onder andere korte video clips die gaan over de verschillende manieren waarop patiënten kunnen communiceren met zorgverleners. Deze informatie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met patiënten, artsen en onderzoekers. Op dit moment worden patiënten met lymfklierkanker (hodgkin en non-hodgkin lymfoom) gezocht die de ontwikkelde informatie via www.PatientTIME.nl willen evalueren. De gegevens die we met dit onderzoek verzamelen, worden gebruikt om patiënten in de toekomst beter te kunnen helpen.   Bij deelname krijgt een patiënt toegang tot een persoonlijk account op de website. De deelnemer kan thuis inloggen en draagt op die manier bij aan een wetenschappelijk onderzoek. Voor en na een bezoek aan de zorgverlener worden deelnemers gevraagd de website te bezoeken en een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek is zo opgezet dat de ene groep direct informatie krijgt, de andere groep na afloop van het onderzoek. Zo kunnen de onderzoekers de twee groepen met elkaar vergelijken Patiënten kunnen zich aanmelden op www.PatientTIME.nl. Voor de evaluatie worden zowel patiënten gezocht die medische consulten soms lastig vinden, als mensen bij wie de gesprekken makkelijk verlopen. Het project wordt ondersteund door het Alpe d’huzes programma ‘Leven met Kanker’ van KWF kankerbestrijding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Inge van Bruinessen via i.vanbruinessen@nivel.nl.      

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.