Leven op steeds grotere voet

Leven op steeds grotere voet De gemiddelde schoenmaat is in de afgelopen 45 jaar met ruim twee maten gestegen. Brits onderzoek toont aan dat er sprake is van een toename met ruim twee schoenmaten.

De voeten blijken niet alleen per generatie toe te nemen in omvang, maar onze eigen voeten groeien ook door wanneer we zelf al volwassen zijn. Wanneer een gemiddelde Britse man in 1970 de schoenwinkel verliet, was dat meestal met een pas gekocht paar schoenen in de maat 42. Inmiddels staat het gemiddelde voor de man daar op 44 of 45. Voor de vrouwen is dat 39 of 39,5 waar aanvankelijk gemiddeld maat 37 werd gekocht. Deze cijfers kwamen naar voren uit een onderzoek waaraan 2.000 volwassen mannen en vrouwen deelnamen. Van deze mannen gaf 26% aan dat hun voeten op volwassen leeftijd langer of breder waren geworden. Van de vrouwen maakte zelfs 41% melding van dit feit. Interessante gegevens, die voor de schoenenindustrie van groot belang zijn. Ook bij onze zuiderburen heeft men een soortgelijke constatering gedaan, want in België heeft een bekende sketen van schoenenwinkels het assortiment uitgebreid met grotere maten. De vrouwen kunnen er nu standaard terecht voor schoenen tot maat 43 en de heren tot maat 50. Reden voor de toenemende omvang van onze voeten lijkt het feit te zijn dat we in het geheel steeds groter en zwaarder worden. Om al dat extra gewicht goed te kunnen dragen zijn grote, stevige voeten nodig. Veel mensen besteden helaas onvoldoende aandacht aan het vinden van passende schoenen. Ze laten zich soms te gemakkelijk verleiden tot het kopene van een bepaald model, dat niet helemaal lekker zit maar er wel fantastisch uitziet. Vaak denkt men dat een schoen na verloop zich van tijd nog wel wat naar de voet zal gaan vormen, maar meestal is dat niet zo. Daarom luidt het advies om alleen schoenen te kopen die direct lekker zitten, zonder te knellen of pijn te veroorzaken. Wie schoenen in een verkeerde maat koopt kan te maken krijgen met vervelende klachten, zoals een verharding van de huid, verkrampte kuitspieren of het ontstaan van likdoorns en blaren. Tegenwoordig worden schoenen steeds vaker online besteld. Wanneer dan blijkt dat ze toch niet helemaal lekker zitten nemen mensen niet altijd de moeite om ze terug te sturen, maar besluiten ze er toch in rond te gaan lopen. Dat levert vaak pijnlijke voeten op en kan uiteindelijk zelfs rugblessures veroorzaken door een verkeerde loophouding. Wil je schoenen in het buitenland kopen? Houd dan rekening met het feit dat daar vaak andere maten gehanteerd worden. Op https://www.schoenmaat-omrekenen.nl vind je een handige omrekentabel.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.