Kracht helpt bij depressie. Nu nog de juiste aanpak

Journaliste Aukeline van Dorp schrijft op

com/nl-nl/gezondheid/medisch/krachttraining-bij-depressie-het-nieuwe-medicijn/ar-BBVz5eW?ocid=spartanntp" target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label=" (opent in een nieuwe tab)">Gezondheidsnet: “Uit onderzoek blijkt dat krachttraining helpt bij depressieve gevoelens.” Ze vraagt psychiater Bram Bakker hoe hij denkt over sport en bewegen als behandelmethode. Het antwoord stelt me zwaar teleur. Kracht is bij hem inwisselbaar voor duurtraining… Jammer want kracht is - fysiek én mentaal- juist effectief bij een kort en intensief programma.

Een aantal jaar geleden had ik e-mail contact met Bram. Ik vroeg hem waarom hij wel Runningtherapie promootte ter bestrijding van depressies, maar geen serieus krachtprogramma toevoegde. Hij vertelde me dat dit wel zijn aandacht had en dat dit ook aanbod zou komen in zijn nieuwe boek. Ik stelde me tevreden met dit voorlopige antwoord. Als topsportcoach gespecialiseerd in hardlopen ontdekte ik namelijk tien jaar terug intensieve krachttraining. Sindsdien train ik twee keer per week maximaal dertig minuten... waarin ik tot het gaatje ga. Hardlopen is een -tijdelijke- vlucht is. Heerlijk, even weg van de ‘rotzooi’. Intensieve krachttraining ruimt ook echt op, zo is mijn ervaring.

Intensieve krachttraining ruimt ook echt op

Fietsen of krachttraining maakt niet uit?

Met veel interesse lees ik daarom vandaag, 3 april 2019, het artikel van Van Dorp. Daarin stelt Bakker: “…het gaat om bewegen, je lichaam gebruiken om je beter te voelen. Dat mag ook fietsen of krachttraining zijn, dat maakt ons niet uit." Pardon? Eerst vang je de aandacht door te roepen dat krachttraining belangrijk is en vervolgens zeg je dat het ook fietsen mag zijn? Als de goede krachtmethode wordt gebruikt maakt het wel uit. Fietsen is een duurvorm, kracht is een explosieve trainingsvorm. Wanneer kracht wordt ingezet als duursport is het wellicht leuk voor het moment, maar moet je van de spin-off niet veel verwachten: de homeostase wordt immers nauwelijks verstoord tijdens, laat staan in de uren/dagen erna.

"Dat mag ook fietsen of krachttraining zijn, dat maakt ons niet uit." Pardon?

Veel herhalingen?

“Experts zeggen dat het om frequentie gaat, dus veel herhalingen. Het gaat dan veel meer om een bepaald gewicht twintig of dertig keer optillen dan om het tillen van zoveel mogelijk gewicht. Het gaat dus niet om de piekbelasting, maar om de herhaalbelasting, dus dat je er duur inbouwt.” Ik weet niet met welke experts Bakker sprak, maar het advies van de "experts" heeft meer weg van bezigheidstherapie dan kracht inzetten om echt het verschil maken.

…het advies van de experts heeft meer weg van bezigheidstherapie dan kracht inzetten om echt het verschil maken.

Intensieve krachttraining maakt het verschil

Krachttraining is geen duursport. Kracht train je het best tegen grote weerstand, met vrije gewichten in de gehele beweegketen: halters, kettlebells, de farmers walk, slepen en duwen zijn prima hulpmiddelen daarbij. Het gaat juist niet om veel herhalingen, maar ook een nog net te handhaven goede techniek bij het verplaatsen van gewichten. Dit  moet zichtbaar en vaak hoorbaar (kreunend) moeite kosten. Juist intensieve krachttraining herstelt de hormoonbalans: er komt meer testosteron, groeihormoon en igf vrij. Deze hormonen zorgen voor positieve aanpassingen van de spieren en -vooral door de grote weerstand- op de hersenen: reeds na twee sessies ervaren mensen mentale veranderingen. Mijn conclusie: kracht is nog geen kracht door er het etiket kracht op te plakken.

kracht is nog geen kracht door er het etiket kracht op te plakken

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.