Je schamen voor schaamluis?

De aanwezigheid van schaamluizen op het lichaam, ook wel platjes genoemd, wordt beschouwd als een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Toch is deze rangschikking niet geheel terecht, want schaamluizen kun je, in tegenstelling tot veel andere SOA, ook op andere manieren oplopen.

Bijvoorbeeld door een handdoek met iemand te delen, door kort na elkaar in hetzelfde bed te slapen of door alleen al tegen iemand met schaamluizen aan te liggen. De diertjes, ongeveer drie millimeter groot, nestelen zich bij de mens op plaatsen met veel haar, warmte en vocht. De schaamstreek is een veel voorkomende plaats, maar ook onder de oksel, op de borst, in de navel en aan de binnenzijde van de dijen kunnen schaamluizen voorkomen. Echt gevaarlijk zijn ze niet, maar hinderlijk zeker wel. Ze veroorzaken namelijk een hevige jeuk, doordat ze net hun kaken de kleine bloedvaten in de huid doorboren en er bloed uitzuigen. Daarbij wordt vanuit het speeksel van de schaamluizen een eiwit in het bloedvat achtergelaten. Als reactie hierop gaat ons lichaam dit vreemde eiwit aanvallen door middel van antilichamen. Hierbij komt een chemische stof vrij die de jeuk veroorzaakt. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt na een muggensteek, ook dan komt namelijk een lichaamsvreemde stof in ons bloedvat terecht, met een allergische reactie als gevolg.

Om snel van de schaamluizen en dus van de jeuk af te komen zijn er verschillende medicijnen vrij verkrijgbaar in de vorm van een crème of lotion. Informeer bij een apotheek naar de gebruiksvoorschriften, want de middelen mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Vaak wordt gedacht dat het helpt om een uur lang in een heet bad te gaan zitten. Dat is echter een fabeltje, de schaamluizen kunnen daarin prima overleven en dus helpt dat niet. Ook heeft het geen zin om de plek waar de luizen zich bevinden stevig te boenen met water en zeep, want ook daartegen zijn de luizen goed bestand. Doordat ze zich met hun poten vastklemmen aan onze (schaam)haren zijn de zo stevig verankerd dat het boenen weinig effect heeft.

Wanneer je een crème of lotion tegen schaamluizen hebt gebruikt, kun je vervolgens de dode luizen en neten (de eitjes van de luizen) uit het schaamhaar verwijderen met een speciale luizenkam (te koop bij apotheek en drogist). Na gebruik dient een luizenkam minstens een uur te worden gelegd in een luizenbestrijdingsmiddel, zodat deze goed ontsmet wordt. Alle kleding en linnengoed waarmee je in aanraking bent geweest moet bovendien gewassen worden op tenminste 60 graden. Kleding die niet gewassen kan worden, moet chemisch worden gereinigd. Is ook dat niet mogelijk, doe de kleding dan in een goed afgesloten plastic zak en bewaar deze gedurende 24 uur in de diepvries. Sinds het in de mode is om het schaamhaar, bij zowel mannen als vrouwen, geheel te verwijderen, komt schaamhaar steeds minder vaak voor.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.