Feiten en fabels over schaamhaar

Ieder gezond volwassen mens heeft van nature haargroei in de schaamstreek.

De een laat het jaar ongemoeid, de ander scheert alles weg of laat het slechts in beperkte mate staan. Kan dat eigenlijk kwaad? Je zou immers geneigd zijn te denken dat die haartjes daar niet voor niets zitten. Opvallend is dat ook wetenschappers nog veel onduidelijk is over de precieze functie van het schaamhaar.

Onze verre voorouders waren over het gehele lichaam met haar bedekt. Door de eeuwen heen zijn die haren verdwenen, behalve op het hoofd, onder de oksel en rond de schaamstreek. Waarom hebben we nog altijd schaamhaar? Je zou dit vraagstuk natuurlijk ook van de andere kant kunnen benaderen. Waarom verloren we in de loop der jaren het grootste deel van onze lichaamsbeharing? Een plausibele verklaring hiervoor is dat de mens zijn harige vacht verloor om de pelsluis kwijt te raken. Wanneer je ooit wel eens last gehad hebt van hoofdluis, kun je jezelf hier vast wel iets bij voorstellen. Het is dus een evolutionair trucje om die pelsluis kwijt te raken. Dat de haren in de schaamstreek niet verdwenen, zou iets te maken kunnen hebben met het aantrekken van een potentiële sekspartner. We verspreiden namelijk daar beneden bepaalde stofjes, de zogenoemde feromonen. Dit zijn geurhormonen, die ervoor moeten zorgen dat de aandacht van onze beoogde bedpartner getrokken wordt. Als we schaamhaar hebben, nestelen die geurhormonen zich daarin en is de geur dus wat nadrukkelijker aanwezig. Anderen menen echter dat de aanwezigheid van schaamhaar vooral bedoeld is om aan een ander duidelijk te maken dat je geslachtsrijp bent. Als deze theorie klopt, gaat het dus vooral om een signaalfunctie. Uiteraard sluit de ene theorie de andere hier niet uit.

De lengte van het schaamhaar

Mensen die hun schaamhaar nog nooit hebben geknipt of geschoren, weten dat het haar niet eindeloos kan doorgroeien. Het hoofdhaar kan een behoorlijke lengte krijgen, maar het schaamhaar stopt na een aantal centimeters met groeien. Hoe lang het precies wordt, verschilt van mens tot mens. Maar de maximale lengte ligt al verankerd in je genen, daar kun je zelf dus niets aan doen. Als de haar zijn maximale lengte heeft bereikt, zal hij stoppen met groeien. Na verloop van tijd valt de haar uit en begint op die plek weer een nieuwe haar te groeien. Ongeveer de helft van alle vrouwen scheert al het schaamhaar weg. Nog eens bijna veertig procent werkt het schaamhaar bij, ruim tien procent doet er niets aan en heeft dus een puur natuurlijke schaamstreek. Bij de mannen liggen die percentages wat anders. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tussen de veertig en vijftig procent van de mannen het schaamhaar bijwerkt, ongeveer een kwart kiest ervoor om het helemaal glad te scheren. Overigens denken sommige mensen dat het een trend van de laatste decennia is om je als man beneden te scheren, maar niets is minder waar. In het oude Egypte werd dit ook al gedaan en de Grieken vonden vele honderden jaren geleden een haarloos lichaam ook al veel mooier.

Fabels

Over het schaamhaar blijken heel wat fabels de ronde te doen. Zo menen sommige mensen dat schaamhaar je zou beschermen tegen het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening. Je zou kunnen bepleiten dat het tegendeel waar is. Immers, het schaamhaar kan, bij slechte persoonlijke verzorging, een bron van bacteriën zijn. Ook zijn er mensen die beweren dat het scheren van het schaamhaar ervoor zorgt dat het sneller gaat groeien. Dat is niet het geval. Waarschijnlijk is deze gedachte ontstaan doordat veel mensen beginnen met het scheren van het schaamhaar in een periode van hun leven waarin de haargroei sowieso wat versnelt. Die twee gegevens hebben echter niets met elkaar te maken. Het wegscheren van het schaamhaar zorgt er niet voor dat de groei versnelt. Evenmin resulteert het in dikker of zwaarder schaamhaar in de daaropvolgende periode. Overigens blijken er wel verschillen te zijn in de dikte van het schaamhaar tussen de verschillende volkeren op aarde. Aziaten hebben doorgaans wat soepeler, zachter schaamhaar dan Europeanen.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.