Huidkanker

Huidkanker komt in ons land steeds vaker voor. Het is de meest voorkomende vorm van kanker.

1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven huidkanker. In vijftien jaar tijd is het aantal mensen dat de diagnose krijgt verviervoudigd van 15.000 naar ruim 55.000 personen per jaar. Het melanoom, de meest agressieve vorm, is zelfs de snelst groeiende vorm van kanker in het algemeen.

Welke vormen van huidkanker zijn er?

“De meest voorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Deze ontstaat meestal op delen van de huid die ooit zonschade hebben opgelopen door zonverbranding. Het is goed te genezen. Het plaveiselcelcarcinoom kan uitzaaien en komt vaak voor bij mensen die veel en langdurig zijn blootgesteld aan de zon. Het melanoom, de meest agressieve vorm, ontstaat meestal uit een moedervlek.”

Waaraan is huidkanker te herkennen?

“Vaak beginnen de plekken met wondjes die niet willen genezen. Ook kan een rood glanzend of huidkleurig bobbeltje ontstaan dat langzaam groter groeit. Als u twijfelt over een plekje of als een moedervlek onrustig wordt, is het belangrijk naar de huisarts te gaan. Deze kan u, indien nodig, doorverwijzen naar een dermatoloog.“

Hoe wordt huidkanker behandeld?

“Meestal wordt gekozen huidkanker operatief te verwijderen. Oppervlakkige vormen kunnen behandeld worden met speciale crèmes, eventueel in combinatie met licht (fotodynamische therapie). De kankercellen worden hierdoor kapot gemaakt. Een enkele keer heeft bestraling de voorkeur.”

Wat kunt u doen ter voorkoming?

“Goed smeren! Ook als u nooit verbrandt, moet u zich toch insmeren. Langdurige blootstelling aan zonlicht zonder verbranding leidt ook tot huidschade en kan daarmee huidkanker veroorzaken. Smeer regelmatig in met beschermingsfactor 30 of hoger. Regelmatig en ruim smeren is belangrijker dan de hoogte van de factor. Meer informatie? Kom langs op de informatieavond dinsdag 27 november bij Centrum Oosterwal in Heemstede! Datum: dinsdag 27 november 2018 19.00 – 20.30 uur Locatie: Centrum Oosterwal Heemstede, Binnenweg 209 te Heemstede Spreker: dermatoloog dr. Rob Beljaards Aanmelden: info@centrum-oosterwal.nl of 023 205 81 11 (i.v.m. het beperkt aantal beschikbare plaatsen dient u zich aan te melden)

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.