Hoe zorg je dat je gezond slaapt?

Te weinig slaap verstoort het afweersysteem en dat gaat, op de lange duur, ten koste van de gezondheid. Begin het jaar goed met deze gezond slapen tips!

Gezond slapen

Onder de oude Grieken en in Egypte was het een gebruik om naar slaaptempels te gaan; een plek waar dromen werden geïnterpreteerd en, met behulp van de goden, dagelijkse problemen werden opgelost. Slaap was heilig: het zorgde voor de noodzakelijke overgang naar een andere wereld waar je in staat werd gesteld om de wereldse beslommeringen tijdelijk achter je te laten.

24/7 werkdag

In een samenleving waarin we 24/7 via onze tablets en smartphones verbonden zijn met de rest van de wereld en er geen einde meer lijkt te komen aan een werkdag, lijden velen van ons aan wat burn-out wordt genoemd. Aan de basis van deze beschavingsziekte ligt slaapgebrek. Want te weinig slaap verstoort het afweersysteem en dat gaat, op de lange duur, ten koste van de gezondheid. 

Klachten

Niet alleen kan iemand die te weinig slaapt, sneller overspannen raken, er is meer aan de hand. Tijdens de slaap worden de afvalstoffen uit de hersenen opgeruimd. Eerder binnengekomen informatie wordt geordend, waardoor mensen die goed slapen zaken beter onthouden. Langdurig slaapgebrek leidt verder tot een afname aan hersencellen en verhoogt de kans op hartkwalen, alzheimer, obesitas en diabetes.

Enkele tips om een goede nachtrust te krijgen:

  • geen laptop, smartphone of iPad in de slaapkamer. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine;
  • slaap in een koele ruimte tussen de 15 en 18 graden;
  • geen koffie in de avond. Cafeïne werkt 6 uur lang door;
  • eet geen zware maaltijd voor het slapengaan. Dit voorkomt maagzuur.
  • Neem geen slaapmutsje. Met alcohol val je diep in slaap, maar gaandeweg verstoort het de nachtrust.

Dekbed

Een juist dekbed biedt de juiste temperatuur. Er zijn dekbedden van katoen, scheerwol, dons en synthetisch materiaal. Een goed dekbed kenmerkt zich door de souplesse, het gewicht en de kwaliteit van de tijk. Een donzen dekbed is vocht opnemend, houdt lang zijn volume, is soepel en is duurzaam. Een wollen dekbed is duurzaam, isolerend, veerkrachtig en vocht opnemend. Een synthetisch dekbed is goed ademend, neemt gemakkelijk vocht op, weegt niet zwaar en kan gemakkelijk gereinigd worden.

Ongeveer een op de tien Nederlanders gebruikt slaapmiddelen. Zo’n 200.000 mensen gelden als ‘afhankelijk’ en van hen gebruiken zo’n 15.000 mensen hoge doses. Benzodiazepinen hebben vaak bijwerkingen zoals moeheid, sufheid, coördinatieproblemen en verliezen al snel hun effect waardoor je steeds meer nodig hebt, terwijl afkicken voor velen heel lastig is. Kersensap drinken is beter. Dit is rijk aan melatonine.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.