Hoe kom je van je stemproblemen af?

Hoe kom je van je stemproblemen af? Stemproblemen kunnen ontstaan door problemen aan de stembanden zelf, maar kunnen ook veroorzaakt worden door het verkeerd gebruiken van je stem. Je kunt hierdoor hees of schor worden of last krijgen van keelklachten, zoals pijn in de keel of een globusgevoel.

De grote vraag is uiteraard: hoe kom ik er vanaf? Om de stem in goede conditie te houden is het belangrijk om een goede manier van ademen en stemgeving te gebruiken. De adem en de stem zijn zeer nauw met elkaar verbonden. Wanneer er een gespannen of afwijkende manier van ademen voor komt of de stem wordt verkeerd gebruikt, heeft dit vaak gevolgen voor de stem. De stem kan daardoor minder goed functioneren en hierdoor ontstaan er stemklachten zoals; heesheidklachten, klachten bij intensief stemgebruik of een zwakke stem.

Wat is heesheid?

Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Heesheid wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stemplooien (stembanden) in het strottenhoofd, of door het niet correct verlopen van het golf- en trillingspatroon van de stemplooien. Bij heesheid klinkt de stem niet meer helder: er is een ruis of kraak te horen. De stem kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. Heesheid kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen.

Klachten bij intensief stemgebruik

Als men in het dagelijks leven de stem intensief moet gebruiken bij spreken en/ of zingen, kan dit keelpijn en stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stemplooien (stembanden). Die vermoeidheid kan zich over het hele lichaam uitbreiden, zodat men zich aan het einde van de dag soms doodop voelt.

Zwakke stem

Een zwakke stem is een in aanleg beperkte stem die vaak en snel hees wordt. De mogelijkheden van de stem zijn zeer persoonsgebonden. Het stemapparaat, de larynx, is niet bij alle mensen hetzelfde gebouwd. Er bestaan verschillen in grootte, vorm en skeletopbouw. Dit verklaart ook het verschil tussen een mannen- en vrouwenstem.

Stemtraining bij de logopedist

Om van je stemproblemen af te komen, kun je terecht bij Logopediepraktijk Hoogkarspel- Venhuizen. Het is een allround logopediepraktijk die vrijwel alle problemen op het gebied van taal, spraak, afwijkende mondgewoonten, stem, adem, gehoor en eten/drinken bij zowel kinderen als volwassenen behandelt.

Wil je meer weten?

Bel dan naar Logopediepraktijk Venhuizen 0228-526472 of Logopediepraktijk Hoogkarspel 0228- 751204. Bron: www.nvlf.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.