Hoe blijf jij op gewicht?

Op gewicht blijven: makkelijker gezegd dan gedaan.

In de loop der jaren is de mensheid nu eenmaal minder gaan bewegen en juist meer, en vooral ongezonder gaan eten. Het vinden van een balans hiertussen wordt steeds lastiger, zodat gewichtstoename altijd op de loer ligt. Om dat te voorkomen is het goed om bewust met je voeding om te gaan, en kritisch naar je eigen eetpatronen te kijken.

Vasten: helemaal zo gek nog niet

Met het enorme aanbod aan voedingsmiddelen dat tegenwoordig tot onze beschikking staat, lijkt het wel alsof we ons altijd in Luilekkerland bevinden. Er is altijd en overal eten beschikbaar, en lang niet alles is even gezond. Lekker, dat wel, en dus genieten we er volop van. Toch kan je het gevoel bekruipen dat je je wel erg gemakkelijk vol loopt te stoppen iedere dag, met alle gevolgen van dien. Echt honger, dat hebben we eigenlijk nooit meer. Nog voor onze maag kan gaan knorren stoppen we vaak alweer wat te eten in onze mond. Luisteren naar ons lichaam, dat doen we veel te weinig.

Een vastendieet kan een goede manier zijn om weer wat bewuster met voeding om te leren gaan. Op een vastgesteld aantal dagen in de week, twee bijvoorbeeld, neem je maar 25% van de calorieën die je normaal nodig hebt tot je. Dat is heel wat minder dan je gewend bent, en gedachteloos iets in je mond steken is er dan ook niet bij. Je laat je lichaam weer even ervaren wat honger is, en kiest wat je wel eet en drinkt heel bewust uit. Op de andere dagen in de week mag je normaal eten, maar de kans is groot dat je dan als vanzelf ook weer wat bewuster wordt van wat je eet. Een goede manier om af te vallen, maar voor velen ook een beproefde methode om het streefgewicht vast te houden.

Kijk naar de inhoud

Natuurlijk kun je ook je gewicht behouden door goed te kijken naar wat er precies in de voedingsmiddelen die je tot je neemt zit, qua voedingsstoffen. Bij het keto dieet doe je dat, maar wel op een heel bijzondere manier. Hierbij neem je namelijk zo min mogelijk koolhydraten tot je, en juist meer eiwitten en vooral veel vetten. Deze combinatie helpt je lichaam om in ketose te raken, en op die manier gewicht te gaan verliezen. Een populair dieet bij velen, omdat er, koolhydraten uitgezonderd, verder aardig wat mag worden gegeten. Daardoor kun je het dieet vaak makkelijk langere tijd volhouden.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.