Fitspiratie maart: hoe belangrijk is de warming-up

Voordat je gaat sporten, moeten je spieren, pezen en bloedsomloop even warmdraaien. Daarna zijn ze klaar om sportief te presteren.

Start met een goede warming-up

Voordat je gaat sporten, moeten je spieren, pezen en bloedsomloop even warmdraaien. Daarna zijn ze klaar om sportief te presteren. Zonder goede warming-up vraag je bijna om blessures. We kennen alle smoezen wel die we gebruiken om onder het warmlopen uit te komen: ‘Het is saai, ik heb te weinig tijd'... etc.

Nut warming-up

Een goede opwarming heeft een positieve invloed op je kracht, snelheid, lenigheid, en uithoudingsvermogen. Het maakt je lichaam warm en klaar voor de prestatie die je gaat leveren: Je stimuleert de bloedsomloop. Daardoor zijn je spieren goed doorbloed en minder kwetsbaar dan koude, stijve spieren. Zo voorkom je veel blessures. Stofwisselingsprocessen verlopen sneller. Hierdoor komen je spieren makkelijker aan de nodige zuurstof en energie. Je produceert hierdoor ook minder afvalstoffen en daardoor heb je minder spierpijn. Je bent niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk voorbereid op het sporten. Wie slim is, werkt dus heel geconcentreerd aan zijn warming-up!

Opbouw warming-up

Een goede warming-up begint heel eenvoudig en rustig en wordt langzaamaan steeds intensiever. Je warming-up duurt in totaal ongeveer 10 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen: Loop of fiets eerst rustig 2 tot 3 minuten in (langer mag ook) voer daarna het tempo op.Je lichaam heeft deze tijd nodig om over te kunnen schakelen van rust naar meer inspanning. Korter lopen of fietsen heeft geen zin. Richard Work-out Velsen Kom gerust langs voor een paar goede warming-up oefeningen. Maak het leuk voor jezelf! Veel sport plezier.

Jullie coach Richard www.workoutvelsen.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.