Hoe apps je kunnen stimuleren om in beweging te komen

Nederlanders zitten te veel en bewegen te weinig. Het gevolg is een groter risico op allerlei aandoeningen.

Door onvoldoende te bewegen werken we slaapproblemen in de hand en is de kans groot dat we vroeg of laat te maken krijgen met diabetes type 2 of met hart- en vaatziekten. Het aanbod op het gebied van sportieve activiteiten is groot, maar soms vinden we niet de tijd of de moed om de gang naar de sportclub of fitnesszaal te maken. Het kan echter ook anders. Er bestaan diverse apps die je stimuleren om vaker te bewegen. Soms zelfs op verrassend eenvoudige wijze.

Zorgverzekeraars zijn erbij gebaat om hun klanten zo gezond mogelijk te laten leven. Immers, hoe gezonder je leeft, hoe geringer de kans is dat je veel ziektekosten zult claimen. Niet voor niets sturen zorgverzekeraars inspirerende nieuwsbrieven rond en verstrekken ze soms kortingen op abonnementen bij sportscholen. Ook saunabezoek is bij sommige zorgverzekeraars met korting te boeken, omdat ook daarvan een gezonde werking uitgaat. Een andere manier is het beschikbaar stellen van apps die je helpen om vaker te bewegen. Een voorbeeld hiervan is de app Actify, die op initiatief van zorgverzekeraar Zilveren Kruis werd ontwikkeld.

Het is eigenlijk een volwaardige personal coach op het gebied van vitaliteit. Geen grote projecten, maar kleine stapjes die je helpen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Het idee is dat veel kleine beetjes ook een berg maken. Bewegen kan vaak gewoon even tussendoor en wordt op den duur net zo vanzelfsprekend als het poetsen van je tanden. Ook Menzis heeft een app waarin een gezonde leefstijl centraal staat: SamenGezond. Deze gratis app is gebaseerd op het behalen van een weekdoel. Je kunt er bovendien punten mee verdienen, die recht geven op korting in een webshop. Zo spaar je ongemerkt voor goedkope producten en uitjes, terwijl je intussen werkt aan je gezondheid.

Natuurlijk zijn er ook nog veel andere apps die je kunne helpen om je gezondheid op peil te houden. Wereldwijd hebben al meer dan drie miljoen mensen de app 7 Minute Work-out gedownload. Dat zijn meer mensen dan in heel Albanië wonen! Deze app van Johnson & Johnson laat je letterlijk altijd en overal trainen. Chris Jordan, directeur inspanningsfysiologie bij het Johnson & Johnson Human Performance Institute, heeft er met deze app voor gezorgd dat je elke minuut van de dag effectief kunt benutten en daarmee je trainingsmogelijkheden aanmerkelijk vergroot. Zo heb je jouw eigen work-out-agent altijd op zak!

Het bekende sportmerk Nike heeft een eigen app ontwikkeld waarmee je zowel eenvoudige als uitgebreide work-outs kunt uitvoeren. In een video wordt de beweging voorgedaan, vervolgens die je die zelf na. Je krijgt extra aanwijzingen van een voice-over maar die kun je desgewenst ook uitschakelen wanneer je de oefening eenmaal goed onder de knie hebt. Handige piepjes attenderen je erop dat de oefening voorbij is, zodat je niet voortdurend je ogen op het beeldscherm hoeft te richten. Je moet wel eerst een profiel aanmaken om de app te kunnen gebruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ga gerust zelf op zoek naar en probeer wat apps uit. Ontdek welke je goed bevalt en verbeter je leefstijl dankzij de hedendaagse technologie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.