Paasei en het Hart

Paasei en het Hart De eerste krokus uit de grond en ja hoor de winkels liggen alweer vol met hazen, eieren, kuikentjes en andere versierselen om er dit jaar weer eens een extra vrolijk pasen van te maken. De commercie is grenzeloos, supermarkten worden ruim bevoorraad en de paastakken zijn niet aan te slepen.

Ik doe ook een beetje mee want in mijn kliniek staat al ruim 2 weken een vrolijk mandje met chocolade eitjes, pure chocolade welteverstaan. Sommige patiënten kunnen het niet laten om mij op de vingers te tikken en te zeggen dat dat nou toch echt niet goed is voor je hart. Mis! Snoepen van chocolade-eitjes is helemaal niet zo’n grote zonde als je dacht. Sterker nog: het is zelfs goed voor je gezondheid. Chocola levert belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. Chocola bevat nog meer antioxidanten dan bekende leveranciers als blauwe bessen en groene thee. Het beschermt lichaamscellen, werkt ontstekingsremmend en remt verouderingsprocessen waaronder aderverkalking wat een belangrijke oorzaak is van hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat chocola de werking van insuline bij diabetespatiënten verbetert en er zijn onderzoeken bekend waaruit blijkt dat pure chocolade verlaagt bij regelmatig gebruik het slechte LDL-cholesterol verlaagt in het bloed. Dagelijks twee blokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant. Verder lijkt het erop dat chocola gunstig is voor de bloedstroom in de hersenen en de kans op dementie verkleint. Wetenschappers waarschuwen bij de publicaties van al dat goede nieuws wel steeds dat chocolade ook suiker en verzadigde en onverzadigde vetten bevat. Voordat u zich nu enthousiast op chocolade-eieren stort; houd wel rekening met de totale dagelijkse calorie-inname. Pure chocola levert per 100 gram ruim 500 calorieën, een kwart van wat vrouwen dagelijks mogen innemen. De gezondheidsclaims gelden niet of nauwelijks voor melkchocola, witte chocola of eitjes met pralinevulling. Hiervan is het cacaogehalte namelijk veel lager. Tot slot nog even; Hoe zit het nu met het “gewone” ei? Ook daar veel tegenstrijdige berichten. Uit studies echter blijkt dat eieren de hoeveelheid vetten in ons bloed niet negatief beïnvloeden en dat ze niet aan de basis liggen van hart- en vaatziekten. Integendeel zelfs. Eieren bevatten veel vitamines, oligo-elementen en proteinen. Die slechte reputatie is te wijten aan hun hoge cholesterolgehalte. Echter uit verschillende recente studies blijkt net dat eieren onschadelijk zijn en dat één ei per dag geen enkel negatief gevolg heeft voor de hart- en bloedvaten. Andere studies hebben bewezen dat een voeding die veel eieren bevat slechts een beperkt of zelfs geen effect had op de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Misschien is het tijd om het ei in ere te herstellen? Nog net op tijd zo vlak voor pasen! Fijne dagen toegewenst en geniet, dat is echt goed voor uw hart.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.