Hardlopen voor Preventie

Net terug van een groot cardiologen congres in Chicago. Genoeg voer voor een medisch verantwoorde column.

Wel aardig om te vermelden dat mijn collega cardiologen nu eindelijk ook de noodzaak gaan inzien van actieve preventie, iets waar ik jaren voor strijd. Als actieve preventie activiste klonk dat mij afgelopen dagen als muziek in de oren. “Focus on population health, Prevention” kopte de congres krant op de openingsdag. De cardiologen willen meer in het vizier komen van het publiek om op die manier leefstijl te bevorderen. We moeten de kraan dicht draaien in plaats van alleen maar dweilen, wat in cardiologenland zoveel betekend als; i.p.v. de dichtgeslibde bloedvaten weer open dotteren of opereren moeten we ervoor zorgen dat ze niet dicht gaan zitten. Mooie beeldspraak voor een nobel streven en keihard nodig. Een tijdje terug in het journaal  werd ook in Nederland de noodklok geluid. Dat mogen we  niet laten gebeuren.  Hoe is de stand dan nu?  Ik zal even een rijtje opsommen, gebaseerd op getallen van het RIVM; Op 50 jarige leeftijd in Nederland, rookt 30%, 90% eet te vet, 50% beweegt te weining, 44% heeft overgewicht, 20% heeft een hoge bloeddruk,  30% een te hoog cholesterol en elk  jaar komen er 65.000 nieuwe diabetes patienten bij. Dat is wel even schrikken toch?  Wellicht een understatement en tijd voor actie. Aan de slag met voedingsadviezen en zorgen dat we mensen in beweging krijgen. Zitten is het nieuwe roken. Roken en suiker zijn gif. Geen verzadigd vet, of toch wel? Hoe zit t met eieren en spek? Moet ik avocado’s eten of kokosnotenolie. Ik geef toe voeding is ingewikkeld, maar mensen in beweging krijgen is ook een grote uitdaging. Daarnaast mogen we ook het brein niet vergeten want ook mindfullness en yoga horen inmiddels welverdiend thuis in het complete preventiepallet.

Hardlopers zijn over het algemeen mensen die bewust zijn van hun gezondheid.

Daarnaast houden ze vaak van alles bij met de nodige wearables; hartslag, snelheid, stappen per dag, gewicht. Wat ik er graag in het kader van preventie nog bij zou willen weten is bloeddruk en cholesterol. Ook een hardloper kan hoge bloeddruk en/of een verhoogd cholesterol hebben. Ken-je-getallen, bewustwording dat is waar het om gaat. Het mooie van het verzamelen van gezondheidsdata is dat je het kunt delen met je dokter wanneer dat nodig is. Hardlopers zijn allemaal een soort gezondheidsambassadeurs en die kunnen we niet genoeg hebben. Zien bewegen doet bewegen. Vroeger was joggen op het fietspad toch een beetje gek, nu volstrekt normaal, stoer en het daagt anderen uit om ook te gaan lopen. Ga lopen of en stimuleer je omgeving actief, wijs op gezondheidsvoordelen en roep dan tijdens het loopje ook nog even; Ken jij je getallen? Dan komen we er wel! Nieuwsgierig naar uw cholesterol en bloeddruk? Vraag ernaar bij uw huisarts. www.heartlife.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.