Gordelroos

Het varicella-zostervirus of VZV is een van de acht herpesvirussen, HHV-3 (humaan herpesvirus type 3), dat mensen infecteert. Het veroorzaakt bij kinderen vaak waterpokken en bij volwassenen gordelroos.

Het merendeel van de bevolking (ca 90%) blijkt bij bloedonderzoek antistoffen te hebben tegen varicella-zoster. Primaire VZV-infectie resulteert in waterpokken (varicella), wat zelden leidt tot complicaties als longonsteking. Zelfs wanneer klinische symptomen van waterpokken verdwenen zijn, blijft het virus sluimerend aanwezig in het zenuwstelsel van de geïnfecteerde persoon. In 10-20% van de gevallen recidiveert het virus op latere leeftijd, wat de ziekte gordelroos veroorzaakt.

Behandeling

Het virus is zeer gevoelig voor ontsmettingsmiddelen, met name natriumhypochloriet. Klinisch onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het vaccin Varivax minstens 10 jaar tegen VZV effectief is in het voorkómen van waterpokken in gezonde personen. De vaccinatie beschermt tegen de ontwikkeling van herpes zoster.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.