Gezondere leefstijl

Mahatma Gandhi zei in het begin van de vorige eeuw: ‘Eerst negeren ze je, dan lachen ze om je, dan vechten ze tegen je en dan win je!’ Ik denk daaraan bij de ontwikkelingen die de gezonde voeding- en alternatieve gezondheidsbranche moet doorstaan. Ja inderdaad, net als in iedere branche wordt geld verdiend, van de betere groenteboer tot een sportschool, van een arts tot voedingscoach.

En daar is niks mis mee, zolang zowel de producten áls de voorlichting eerlijk zijn en niet uitsluitend gebaseerd op winstbejag. Een gezondere leefstijl werd eerst door velen genegeerd, er werd lacherig over gedaan, je was alternatief. Voeding kopen bij een reformwinkel, het drinken van kruidenthee en hardlopen hoorde daar vaak bij. Nu zie je dagelijks groepen hardlopers en mountainbikers, iedereen heeft weleens een sportschool bezocht, we drinken allemaal wel een keer groene thee en een multivitaminen hebben we ook in ons kastje staan. Een second opinion is standaard aan het worden en een bezoek aan iemand in het alternatieve circuit wordt inmiddels door een zorgverzekeraar vergoed. Het woord alternatief zal bij vele beroepen met een paar jaar ook verdwenen zijn, want inmiddels is wel gebleken dat je niet meer van alternatief kan spreken als zoveel mensen daar bewust voor kiezen. De combinatie van arts en natuurgenezer, voedingscoach of bijvoorbeeld een mesoloog wordt al geaccepteerd in het reguliere circuit. Het effect van een goede voeding, de juiste supplementen en voldoende bewegen heeft aantoonbaar goede invloed op het genezen van bepaalde klachten. En juist die combinatie werkt perfect; er zijn namelijk medicijnen die minder goed hun werk kunnen doen in combinatie met bepaalde kruiden en niet alle sporten zijn goed voor jou, dus een individuele benadering is noodzakelijk van zowel de reguliere arts als de natuurgenezer. Maar een opkomst van deze ontwikkeling, een soort verzet van de mens tegen gevestigde orde, betekent altijd dat er ook tegen gevochten wordt. Plots moeten we niet zo overdrijven, valt het allemaal wel mee en wordt er gesproken van een nieuwe hype waar veel geld mee verdiend wordt. Dat er jaar in, jaar uit miljarden verdiend wordt aan pilletjes en zalfjes is toch ook geen probleem? En dat is het ook niet want er komt natuurlijk ook een hoop goeds op de markt. Het proces is onomkeerbaar, elk weldenkend mens weigert langer rotzooi te eten, drinken of slikken, gelooft niet alles meer wat er wordt gezegd en gaat zelf op onderzoek uit alvorens zich ergens aan over te geven. Uiteindelijk zal de gezonde leefstijl overwinnen! Frits Raadsheer              

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.