Gezond en lekker, paddenstoelen?

Gezond en lekker, paddenstoelen? Paddenstoelen staan in Nederland regelmatig op de boodschappenlijstjes. Niet zo gek, want ze passen prima in een gezonde leefstijl.

Redactie

Gezond en lekker, paddenstoelen?

Paddenstoelen staan in Nederland regelmatig op de boodschappenlijstjes. Niet zo gek, want ze passen prima in een gezonde leefstijl. Met name de champignons, oesterzwammen, cantharellen en shiitake worden hier regelmatig geconsumeerd. Paddenstoelen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook rijk aan mineralen, vitaminen en vezels, terwijl ze nauwelijks vet bevatten. Doordat een paddenstoel voor een groot deel uit water bestaat is het een caloriearm ingrediënt dat voor heel veel toepassingen geschikt is. Rauwe champignons bevatten bijvoorbeeld slechts 14 kilocalorieën per 100 gram! In Nederland eten we gemiddeld ongeveer drie kilogram paddenstoelen per jaar. Ongeveer de helft van die hoeveelheid bestaat uit de witte champignon, die veruit favoriet is. Door de neutrale smaak van deze paddenstoel is hij geschikt voor zeer veel toepassingen. Wist je overigens dat Nederland op de derde plaats staat van landen waar de champignon gekweekt wordt? Alleen in de Verenigde Staten en in China worden meer champignons gekweekt dan hier. Paddenstoelen zijn gezond, met name omdat ze meer vitamine B2 en B3 bevatten dan veel groenten. Deze vitaminen spelen een rol bij de opname van energie door het lichaam. Daarnaast zorgen de vezels in de paddenstoelen voor een goede spijsvertering. Je krijgt er bovendien een voldaan gevoel van, waardoor je minder snel geneigd bent om teveel te eten. Op die manier zijn paddenstoelen dus ook nog eens goed voor de lijn! Andere noemenswaardige bestanddelen van paddenstoelen zijn kalium (draagt bij aan een gezonde bloeddruk), koper (verhoogt de weerstand van ons lichaam) en fosfor (zorgt voor sterke botten en tanden). Schimmels of zwammen? Hoewel paddenstoelen vaak worden gerekend tot de groenten, zijn het in feite de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. In het najaar schieten in de natuur overal weer paddenstoelen uit de grond, maar wat we zien is nog maar een klein deel van de gehele schimmel. Het grootste deel bevindt zich onder de grond en bestaat uit lange draden, die zich veelvuldig vertakken. De paddenstoelen die boven de grond uit steken spelen vooral een rol bij de voortplanting van de schimmel. In de 'hoed' van de paddenstoel worden 'sporen' gevormd, die zich verspreiden en zo zorgen voor nieuwe paddenstoelen. Overigens is het niet verstandig om paddenstoelen in de natuur te plukken voor consumptie, want veel exemplaren zijn giftig. Gelukkig worden paddenstoelen op grote schaal gekweekt en zijn ze volop verkrijgbaar in de supermarkten. Wanneer ze rauw zijn, bevatten ze de giftige stof agaritine. Door ze te bakken, koken of frituren verlaag je het agaritinegehalte, waardoor de paddenstoelen goed te eten zijn. Ze worden dan ook meteen een stuk kleiner, omdat het vocht uit de paddenstoelen vrij komt. Er wordt wel beweerd dat paddenstoelen goede vleesvervangers zouden zijn, maar dat berust op een fabeltje. Paddenstoelen bevatten namelijk nauwelijks ijzer en geen vitamine B12. Ook de geringe hoeveelheid eiwitten in paddenstoelen maakt dat ze ongeschikt zijn als vleesvervanger. Een paddenstoel bevat slechts 3% eiwitten, terwijl vlees, maar ook kaas en noten voor bijna een kwart uit eiwitten bestaat. Daarbij dient overigens wel te worden opgemerkt dat wij in de westerse cultuur doorgaans meer eiwitten binnen krijgen dan in feite nodig is. Let er bij het kopen van paddenstoelen op dat ze gaaf en droog zijn. Laat ze liever liggen als er al bruine plekken zichtbaar zijn. Bewaar ze nooit in de nabijheid van producten met een sterke geur, want die geur nemen ze gemakkelijk op en dit komt de smaak niet ten goede. Houd er bij het bereiden rekening mee dat paddenstoelen vetslurpers zijn. Ze nemen de olie, waarin wordt gebakken, snel op. Het gevolg is vaak dat men extra olie gaat toevoegen, waardoor het gerecht meteen een stuk minder gezond wordt. Paddenstoelen kunnen enkele dagen in de koelkast worden bewaard in een papieren zak of in een plastic bakje met gaatjes erin.  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.