Geuren kunnen een indicatie zijn van gezondheidsproblemen

We verspreiden allemaal op zijn tijd wel eens een minder aangename geur. Dat kan heel vervelend zijn maar ook een alarmbel om goed op je gezondheid te letten.

Heb jij last van een zweetlucht zijn na zware fysieke inspanning? Of de geur van bepaalde voedingsmiddelen in je adem of heb je het toilet bezocht en krijg je van de omgeving kritiek op de achtergebleven stank. Schenk aandacht aan dit soort zaken, want een aanhoudende kwalijke geur kan een indicatie zijn dat er iets mis is met je gezondheid!

Uitwerpselen

Om maar eens met de uitwerpselen te beginnen, in beginsel zou poep niet mogen stinken. Natuurlijk ruikt het altijd wel een beetje, maar als de grote boodschap een zeer sterke geur afscheidt, kan dit bijvoorbeeld duiden op een verstoorde eiwitstofwisseling. Het kan echter ook heel goed veroorzaakt worden door een ontsteking van de alvleesklier en ook bepaalde vormen van kanker kunnen ook een stinkende ontlasting veroorzaken. Het is dus aan te bevelen om gedurende een aantal dagen te monitoren of de ontlasting sterk blijft ruiken. Let daarbij ook op de vorm van de ontlasting. Als er geen verbetering in de geur optreedt of als de ontlasting bijvoorbeeld langdurig een vreemde kleur heeft, raadpleeg dan voor de zekerheid een arts.

Ruikende voeten

Kwalijk ruikende voeten duiden er ook op dat er iets niet in de haak is. Meestal ligt de oorzaak van stinkende voeten in het ontstaan van voetschimmel, dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Met name de huid tussen de tenen is gevoelig voor voetschimmel, omdat zich hier transpiratievocht ophoopt en schimmels gedijen goed op vochtige plaatsen. Je herkent een schimmelplek op de huid aan de witte kleur, het is belangrijk om er snel iets aan te doen, anders geef je de schimmel de vrije hand om ongestoord verder te groeien. Uiteindelijk wordt dan de hele voet aangetast en kunnen er rode schilferende plekken ontstaan. Ook kunnen zich dan blaasjes of puistjes vormen. Bij een goede drogist kun je diverse producten krijgen om voetschimmel adequaat te bestrijden.

Slechte adem

Last van een slechte adem? Je kunt natuurlijk wat mondwater gebruiken of een mentholspray, maar daarmee bestrijd je slechts het symptoom en niet de oorzaak. Belangrijk is om erachter te komen waardoor die slechte adem veroorzaakt wordt, want ook hier geldt dat het niet zo hoort te zijn. Wanneer je adem bijvoorbeeld de geur van aceton bevat, duidt dat op een (te) hoge bloedsuikerspiegel. Als je lichaam niet meer in staat is om suikers uit het bloed te halen, ontstaat een energietekort en worden vetten verbrand om toch nog energie op te wekken. De afvalproducten die daarbij vrijkomen, zorgen voor die acetongeur. Het kan een voorbode zijn voor diabetes, dus het is verstandig om actie te ondernemen als je deze geur in je adem waarneemt.

Bacteriën

Naast de geur van aceton kan adem ook de geur van rotte eieren bevatten. Soms wordt die geur veroorzaakt door een slechte gebitshygiëne, maar het kan ook een gevolg zijn van xerostomia (een extreem droge mond), problemen met de nieren of de lever, diabetes of een longontsteking. En ook slaapapneu kan de lucht van rotte eieren in je adem veroorzaken. Omdat mensen die lijden aan deze aandoening veel door de mond ademen, krijgen ze een droge mond en daarin gedijen bacteriën volop. Die bacteriën scheiden zwavelgas af en dat ruikt naar rotte eieren. De huisarts kan je in dat geval doorverwijzen naar een slaapcentrum, waar de precieze oorzaak van je slaapstoornis verder kan worden onderzocht.

Urinegeur

En dan onze urine. Ook die hoort in de regel niet echt te stinken. Net als bij de ontlasting geldt dat de urine wel een klein beetje mag ruiken, maar zeker niet te sterk. Als dat wel het geval is, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een infectie aan de urinewegen of een ontstoken blaas. Als daarvan sprake is, kleurt de urine vaak roodachtig of is erg troebel. De geur die ervan afkomt is zeer penetrant, tijd dus om aan de bel te trekken. Maar als je denkt dat een zoete of fruitige geur wel prima is, dan heb je het ook mis. Dat duidt namelijk op een overschot aan glucose en ook dat is niet goed. Dit kan weer duiden op diabetes. Mocht je urine een visachtige geur krijgen, dan kan er sprake zijn van een seksueel overdraagbare aandoening.   

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.