Extra vitamines en mineralen

Als kind ben ik opgegroeid met ‘pillen en knollen’. De pil was een vitamine C tabletje en de knol een ronde levertraancapsule.

Iedere avond bij het toetje kregen mijn zes zussen en ik een pil en een knol. In mei verdwenen ze maar op 1 september zette mijn moeder ze weer op tafel, want dan was de R weer in de maand. Ik slik nog dagelijks pillen en knollen. Ook in de zomer.

Waarom zou je voedingssupplementen nemen?

Ik hoor het van veel vrouwen in mijn praktijk: “ik eet twee stuks groenten en twee stuks fruit per dag, waarom zou ik extra vitamines en mineralen nemen?”  Mijn antwoord is simpel: “omdat we uit onze voeding onvoldoende bouwstoffen halen voor ons hectische leven anno 2014.” Zelfs het Voedingscentrum in Den Haag onderschrijft dit in een rapport uit 2011. Iedereen die zich netjes houdt aan de door hen voorgestelde schijf van vijf komt zes belangrijke bouwstoffen tekort: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Overigens eten veel mensen veel slechter dan de schijf van vijf. Er zijn ook officiële onderzoeken gedaan in Nederlandse ziekenhuizen, ook hier blijken veel mensen ondervoed te zijn. Niet in calorieën maar in bouwstoffen. Als je er oog voor hebt hoe onze landbouw tegenwoordig eruit ziet, dan zul je begrijpen dat je onvoldoende bouwstoffen binnenkrijgt. Heel veel fruit en groentes groeien op kunstmest. Kunstmest bestaat bijna alleen uit kalium, stikstof en fosfor. Dat is alles. En dat terwijl er in goede, gezonde aarde maar liefst 92 verschillende mineralen kunnen zitten. Allemaal mineralen die ons lichaam óók nodig heeft zoals zink, selenium, chroom, magnesium. Als deze mineralen niet in de grond zitten, komen ze ook niet in de plant, en dus ook niet op jouw bord, en dus ook niet in jouw lichaam. Daarom adviseer ik zoveel mogelijk biologisch te eten. Volgens de vooraanstaande Harvard Medical School hebben we allemaal voedingssupplementen nodig.

Misschien heb je al wel eens gehoord van vrije radicalen?

Een vrije radicaal is een agressief atoompje in je lichaam dat veel schade kan aanrichten omdat het een ‘los handje’ heeft. Met dit losse handje trekt het alles kapot wat het in zijn omgeving vindt: ze beschadigen allerlei moleculen, cellen en zelfs je DNA. Vrije radicalen kunnen worden onschadelijk gemaakt door anti-oxidanten. Anti-oxidanten zitten in voeding (onder andere knoflook, broccoli, blauwe bessen) en kruiden (onder andere groene thee en mariadistel) maar ook veel in vitamines en mineralen. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine E, vitamine A, Beta-caroteen, Vitamine B6 en B2, koper, mangaan, selenium en zink. Het is dus van belang om voldoende anti-oxidanten binnen te krijgen om die vrije radicalen onder de duim te houden. Tenzij je het niet erg vindt om snel veel rimpels te krijgen. We leven in een wereld vol stressoren of we het nu leuk vinden of niet. De kunst is om ze enerzijds zoveel mogelijk te verminderen en anderzijds ervoor te zorgen dat ons lichaam de resterende stress goed kan hanteren. Daarvoor zijn veel bouwstoffen ofwel vitaminen en mineralen onmisbaar. Véél bouwstoffen. Als je eet en drinkt conform mijn aanbevelingen in mijn gratis e-book Eet meer Energie dan ben je al een aardig eindje op de goede weg. En tot slot adviseer ik enkele voedingssupplementen te nemen. Mijn advies is om altijd te beginnen met een goede, orthomoleculaire multi. Een multi is een goed mix van vitamines en mineralen. Orthomoleculaire multi’s zijn niet goedkoop maar ze bevatten véél meer bouwstoffen dan de multi’s die je bij de doorsnee drogist aantreft. Bovendien bevatten orthomoleculaire multi’s veel méér bouwstoffen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Goede orthomoleculaire merken zijn o.a. Bonusan, Orthica, Ortholon, Plantina en AOV. Naar mijn mening is het aan te bevelen om deze multi aan te vullen met extra vitamine C, vitamine D, omega 3 vetzuren en magnesium. Hou er rekening mee dat je lichaam de eerste weken na het gebruik van supplementen ontgiftingsverschijnselen kan vertonen. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Wil je meer lezen hierover? Bestel dan vooral Het Gouden Boekje voor de gezondheid van Dr. Gert Schuitemaker. www.energiekevrouwenacademie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.