Endometriose en zwangerschap

Eén op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft endometriose! Denk hier eens over na..

. In elke klas op de middelbare school zitten één of twee meiden die endometriose hebben. ’s Ochtends zitten in elke intercity tientallen vrouwen met endometriose die naar hun werk gaan, elk jaar bezoeken duizenden vrouwen met endometriose het LINDA Festival of de Libelle Zomerweek en honderdduizenden vrouwen met endometriose zijn in 2018 naar het Rijksmuseum geweest. Wereldwijd treft deze ziekte zo’n 176 miljoen vrouwen!Endometriose is een chronische ziekte, waarbij weefsel dat op het baarmoederslijmvlies lijkt zich buiten de baarmoeder bevindt. Dit weefsel kan bijvoorbeeld op het buikvlies, de eierstokken en eileiders, de darm, de blaas en urineleiders gaan zitten en daar voor ontstekingen en verklevingen zorgen. Een veelheid aan klachten kan het gevolg zijn, zoals extreme pijn rond de menstruatie, rug- en buikpijn, blaas- en darmproblemen, vermoeidheid, pijn bij het vrijen en vruchtbaarheidsproblemen.

Wat endometriose veroorzaakt is nog niet bekend en de ziekte wordt vaak pas laat ontdekt. Hierdoor kan het lange tijd door- woekeren en steeds meer schade aanrichten. Veel vrouwen komen er pas achter dat ze endometriose hebben, wanneer het niet lukt om zwanger te worden en ze om die reden een arts bezoeken. Geschat wordt dat twee derde van de vrouwen met endometriose spontaan zwanger kan worden, maar bij ongeveer een derde is uiteindelijk hulp vereist. Soms kunnen de ontstekingen en verklevingen tijdens een operatie verwijderd worden, waardoor de kans op zwangerschap vergroot. Maar ook vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF worden geregeld toegepast om een zwangerschap mogelijk te maken. Hoe ernstiger de endometriose, hoe groter de kans op vruchtbaarheidsproblemen. Om deze reden wordt vrouwen met endometriose die een kinderwens hebben meestal aangeraden om niet te lang te wachten om te proberen om zwanger te worden. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten dat je endometriose hebt! Voorlichting aan vrouwen en bewustwording bij artsen is daarom essentieel. Het gebeurt momenteel nog te vaak dat vrouwen met extreme pijn rond de menstruatie geen hulp zoeken en als ze wel een arts bezoeken, wordt hen nog te vaak aangeraden om een pijnstiller te nemen.

Gelukkig wordt er de laatste jaren steeds meer aandacht aan dit belangrijke onder- werp besteed. Zo zijn er inmiddels in verschillende ziekenhuizen gespecialiseerde behandelcentra opgezet, was er onlangs een Endometriose Awareness Event in Zwolle en is er de Endometriose Stichting, die veel goed werk verricht. Maar het belangrijkste is wel... Heb je symptomen, heb je vragen of twijfels, wacht dan niet te lang en maak het bespreekbaar. Vertrouw op je onderbuik- gevoel!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.