Knutselvoeding te slim af zijn!

Het nieuwe jaar is al begonnen. Na een maand van gezellig samenzijn, lekker eten en drinken is nu het moment aangebroken om even stil te staan en na te denken over je goede voornemens.

Het nieuwe jaar is al begonnen. Na een maand van gezellig samenzijn, lekker eten en drinken is nu het moment aangebroken om even stil te staan en na te denken over je goede voornemens. Of is dit een beetje achterhaald? Want als je echt zo graag iets wilt veranderen, dan had je dat toch allang gedaan?

Behapbare verandering: kies voor natuurvoeding in plaats van knutselvoeding

Met de laatste oliebol achter je kiezen, besluit je op één januari gezonder te gaan eten. De eerste paar dagen gaan lekker, je snoept niet meer en eet gezond. Maar dan ineens lonkt een vergeten kerstkransje en ga je overstag. Als je je eetpatroon wilt veranderen, is het handig om behapbare veranderingen door te voeren. Kies bijvoorbeeld eens voor natuurvoeding in plaats van knutselvoeding. In de supermarkt vind je veel ‘geknutselde’ (bewerkte) voedingsmiddelen. Zelfs gezonde voeding, zoals groenten en fruit, is bespoten en gekweekt vanuit genetisch gemodificeerde zaden. Al deze ‘voedingsmiddelen’ plegen een aanslag op je levensenergie.

Westers dieet geeft sombere toekomst

Het leven is druk en kost steeds meer energie, waardoor we moe en zelfs uitgeblust raken. Stress is niet meer weg te denken, angst en depressie zijn een ware epidemie en je kent vast wel iemand met een burn-out. Of misschien zit je er zelf in. Een Westers eetpatroon is vaak rijk aan knutselvoeding zoals gefrituurde snacks, bewerkte vleesproducten, geraffineerde granen, suikerrijke koekjes, snoepjes en desserts en vette zuivelproducten. Dit eetpatroon verhoogt de kans op depressie, terwijl een eetpatroon rijk aan verse groenten, fruit en vis de kans op depressie vermindert. Een volwaardige voeding bevat veel antioxidanten die het risico op depressie verlagen. Ook omega-3 vetzuren uit vis en foliumzuur voorkomen depressie. Foliumzuur is een vitamine die nodig is voor het aanmaken van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn een soort ‘hersenboodschappers’ die de communicatie in je hersenen mogelijk maken.

Neurotransmitters geven ‘natural high’

Steeds meer mensen peppen hun lichaam op met koffie, suiker en energiedrankjes om het daarna weer te ontspannen met alcohol, een sigaretje of rustgevers in de vorm van supplementen of medicatie. Onze energiehuishouding raakt flink ontregeld van al deze externe ‘uppers’ en ‘downers’. Dit heeft een zeer negatieve invloed op je neurotransmitters. Deze stofjes zorgen voor een ‘natural high’: ze zorgen ervoor dat je je ontspannen of juist energiek voelt. Externe stoffen worden sneller opgenomen dan neurotransmitters, waardoor je afhankelijk raakt. Je hebt steeds meer van deze stoffen nodig om hetzelfde effect te krijgen. Via het verslavende effect kom je in een neerwaartse spiraal terecht waarop uiteindelijk fysieke- en zelfs emotionele uitputting volgt. Zorg voor je eigen ‘natural high’ en voed je hersenen met antioxidanten, omega 3 vetzuren, foliumzuur, vitamine B1, B2, B3 en B6, vitamine E en C, selenium, co-enzym Q10, lecithine en choline. Eet bijvoorbeeld (groene blad)groenten, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, bonen, noten (het liefst ongebrand en ongezouten) en zaden, vlees, eieren, vis, zuivelproducten, (zoete) aardappelen, avocado en kiemgroenten. En dan het liefst in de vorm van biologische natuurvoeding, zodat het je lichaam voedt in plaats van dat het je maag vult en energie rooft.

Lief voor je lever

Je lever heeft ook voeding nodig. Knutselvoeding belast je lever en het kost veel energie, vitaminen en mineralen om alle (afval)stoffen te verwerken. Dit kan resulteren in vage klachten, bloedarmoede, spierpijn, krampen, hoofdpijn, buikklachten, cystes, oogklachten, chronische ontstekingen en PMS. Medicijngebruik (ook een 'onschuldige' paracetamol of de anticonceptiepil), milieuverontreiniging, E-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen maar ook emotioneel gif zorgen tevens voor een overbelasting van de lever. Eet daarom groenten die de lever ondersteunen zoals broccoli, paksoi, Chinese kool, avocado, uien, knoflook, witlof en asperges. Wees een beetje lief voor je lever en kies ook hier voor verse onbespoten biologische groenten.

Eerste stap naar een gezonder eetpatroon

Niet alle producten uit de reformwinkel zijn per definitie gezond. Maar er is in ieder geval niet (veel) aan geknutseld en daarom een mooie eerste stap naar een gezonder eetpatroon. Op den duur kun je je verdiepen in natuurvoedingsmiddelen die geschikt zijn voor jou. Ontdek het op jouw tempo en zoek begeleiding als je er niet uitkomt. Wees knutselvoeding te slim af; voed je hersenen en je lever met natuurvoeding.

Geniet van je gezonde voornemen, op jouw gezondheid!
www.combivitaal.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.