Eenzaamheid is een uitdaging voor ons allemaal

Ik wil verhalen met jullie delen van mensen die eenzaamheid ervaren. Wil je jouw verhaal delen, mail me dan op info@getijdenuitvaartzorg.nl

Wanneer je een willekeurig iemand vraagt wat eenzaamheid is, krijg je vermoedelijk verschillende antwoorden.  Eigenlijk is dat niet zo gek, want eenzaamheid wordt ook weleens beschreven als een meerkoppig monster. Het treft alle lagen van de bevolking en doet al helemaal niet aan leeftijdsdiscriminiatie. Eenzaamheid is bovendien persoonlijk. Wanneer je je soms een beetje eenzaam voelt, is dat helemaal niet erg, want het kan je ook helpen om na te denken over de keuzes die je hebt gemaakt of wat je is overkomen. Wanneer je dan kunt herstellen, kom je vaak met nieuwe inzichten weer in een ‘actiestand’. Dan is eenzaamheid evengoed niet fijn (geweest), maar was het wel functioneel.

Maar wat nou als dat niet lukt en de eenzaamheid niet alleen aanhoudt, maar steeds zwaarder voelt? De gevolgen kunnen dan wel vervelender zijn. Hierbij kun je dan denken aan negatieve gevoelens, verdriet, leegte, zinloosheid, angst en zelfs lichamelijke en/of psychische klachten. Uit recent onderzoek is gebleken dat één op de drie zich regelmatig eenzaam voelt. Ik schrok daarvan. Zichtbare oorzaken zijn hierbij vaak gekoppeld aan ingrijpende levensmomenten. Daarbij moet je dan denken aan een ingrijpende gebeurtenis zoals een overlijden, scheiding of baanverlies.

Kortom, aanhoudende eenzaamheid is wel echt ‘een dingetje’, waar wij als maatschappij ook iets mee moeten en dat ook zeker kunnen. Gek genoeg is dat soms ook eenvoudiger dan je zou denken. Maar hoe dan? Wat kunnen wij nou betekenen als buurman, buurvrouw, hulpverlener of familielid? Gelukkig is dat meer dan je misschien denkt. Dat begint met het begrijpen van alle specifieke gedachten en ervaringen die eenzame mensen (kunnen) hebben. Want, zoals ik al schetste: Eenzaamheid is een meerkoppig monster. 

Niet iedereen heeft baat bij dezelfde actie of aandacht. Daarom dat ik jullie graag regelmatig wil meenemen in het delen van verhalen van mensen die eenzaamheid ervaren. Want door dat te beschrijven, kan ik met jullie delen wat echt belangrijk is. Daarmee komt het verlenen van hulp aan je naasten gelijk een stuk dichterbij. 

Wil jij je verhaal met mij delen, mail of bel mij dan via: info@getijdenuitvaartzorg.nl of 06 86 88 99 18.

 

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.