Een betere gezondheid begint bij je.. huis

Sommige gezondheidsklachten worden regelmatig veroorzaakt door een vrijwel onzichtbare factor: het binnenklimaat.

We doen er alles aan om gezond te leven. We sporten regelmatig, minderen met alcohol en doen ons best om zo gezond mogelijk te eten. Maar wat nou als je ondanks alle moeite die je doet, toch vervelende gezondheidsklachten blijft houden? Wat nou als je dag in dag uit last hebt van benauwdheid, hoofdpijn of concentratieproblemen? Velen zullen naar de dokter stappen, misschien zelfs met allerlei lichamelijke onderzoeken als gevolg. Vaak is dit echter helemaal niet nodig. Dergelijke klachten worden namelijk regelmatig veroorzaakt door een vrijwel onzichtbare factor: het binnenklimaat.

Slechte luchtkwaliteit

De huizen van tegenwoordig zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening, maar niet voor de luchtkwaliteit! De goede isolatie zorgt er namelijk voor dat er minder luchtverplaatsing plaatsvind in je woning. Indien er niet voldoende geventileerd wordt zal de luchtvochtigheid stijgen, waardoor bacteriën en schimmels zich sneller kunnen ontwikkelen en verspreiden. Het is dus ten allen tijde nodig om je huis goed te ventileren, ook in de winter!

Waterstofsulfide 

Naast de luchtvochtigheid zijn ook de aanwezigheid van bepaalde stoffen zeer bepalend voor de luchtkwaliteit van je huis. Hoge concentraties CO2 kunnen bijvoorbeeld zorgen voor ademhalingsklachten en een te hoge concentratie H2S in de woning kan zelfs dodelijk zijn. H2S (waterstofsulfide) is een sterk ruikend gas dat ontstaat tijdens het rottingsproces van organische stoffen. Waterstofsulfide ruikt naar rotte eieren en kan in een woning terecht komen via onder andere afvalwateringinstallaties en het riool. Het gevaarlijke aan waterstofsulfide is dat de mens hoge concentraties van het gas niet meer kan ruiken. Hierom wordt waterstofsulfide ook wel een ‘sluipmoordenaar genoemd.’ Wil je zeker weten of de lucht in je huis geen waterstofsulfide bevat? Laat dan een H2S onderzoek doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Sick building syndrome

Niet alleen de luchtkwaliteit in je huis, maar uiteraard ook die op je werk speelt een belangrijke rol in je gezondheid. Veel grote bedrijfspanden zijn qua ventilatie afhankelijk van een klimaatbeheersingssysteem. Vaak werken deze ingewikkelde systemen niet naar behoren of worden ze niet goed onderhouden. Dit zorgt voor een slecht binnenklimaat met verschillende gezondheidsklachten tot gevolg. Indien veel verschillende werknemers dezelfde gezondheidsklachten ervaren wordt er gesproken van het ‘sick building syndrome.’ De klachten worden vrijwel altijd veroorzaakt door een slecht functionerend ventilatiesysteem.

Hoe gezond je ook eet en hoeveel je ook sport, niemand wordt beter van het inademen van verontreinigde lucht. Reden genoeg dus om de luchtkwaliteit eens te onderzoeken! Wil je zeker weten of er geen schadelijke stoffen huizen in je woning? Aarzel dan niet om een professioneel bedrijf in te schakelen. Deze bedrijven sporen dan meteen de oorzaak voor je op, en helpen je zoeken naar een gepaste oplossing.   

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.