Een aantal gezondheidsfeitjes over thee

waarvan je waarschijnlijk nog niet wist!

Thee heeft een lange en illustere geschiedenis die duizenden jaren teruggaat en over verschillende continenten kan worden getraceerd. Men zegt dat thee meer dan 5000 jaar geleden in China werd ontdekt toen een theeblad per ongeluk in een kopje kokend water viel. De drank werd al snel een essentieel onderdeel van de Chinese cultuur en werd vervolgens geëxporteerd naar andere delen van de wereld, waaronder Japan, Europa en Amerika. De opkomst van thee als statusdrank in Europa in de 17e en 18e eeuw droeg bij aan de voortdurende populariteit van de drank in de daaropvolgende decennia.

Groene thee en de gezondheidsvoordelen ervan

Het drinken van thee, vooral groene thee, kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart, volgens een aantal onderzoeken die hierover zijn uitgevoerd. De antioxidanten van thee kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, ontstekingen te verminderen en de doorbloeding te bevorderen, wat allemaal kan bijdragen aan een gezond hart. De ontstekingsremmende eigenschappen van thee kunnen ook helpen de doorbloeding te verbeteren.

De wereld kent een overvloed aan zeldzame en exotische theeën

Die stuk voor stuk zeer gewild zijn vanwege de bijzondere smaken, geuren én gezondheidsvoordelen die ze produceren. De Pu-erh thee uit China, de Gele thee uit China en de Witte thee uit China en India zijn slechts enkele voorbeelden van de zeldzame theesoorten die verkrijgbaar zijn. Deze theesoorten worden vaak met de hand bereid met meer conventionele technieken, en daarom zijn ze erg in trek bij theeliefhebbers. Wanneer je meer hierover wilt weten, kun je gerust onze website raadplegen!

Wist je al dat theeceremonies een integraal onderdeel van de theecultuur in vele culturen over de hele wereld zijn? Denk aan Japan, China en India. Deze ceremonies zijn vaak doordrenkt van gebruiken en dienen als methode om respect te tonen voor de gebeurtenis en de thee die geserveerd wordt. De traditionele theeceremonie in Japan legt de nadruk op harmonie, respect en zuiverheid.

Thee zit boordevol antioxidanten

Dit zijn stoffen die je lichaam kunnen helpen beschermen tegen de schade die wordt aangericht door potentieel schadelijke moleculen die bekend staan als vrije radicalen. Van antioxidanten in thee, zoals catechinen, polyfenolen en flavonoïden, is aangetoond dat ze een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Een van deze voordelen is een vermindering van de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten.

Onderzoek heeft aangetoond dat de flavonoïden in thee kunnen helpen de botdichtheid te vergroten en het risico op osteoporose te verminderen. Verschillende studies hebben bijvoorbeeld beweerd dat de flavonoïden in thee kunnen helpen de botmineraaldichtheid te vergroten, andere studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in thee kunnen helpen het risico op botverlies te verminderen.

Thee bevat een aantal stoffen, waaronder cafeïne

Deze stof, die ook in koffie voorkomt, kunnen de hersenfunctie bevorderen en beschermen tegen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. Deze voordelen zijn in een aantal wetenschappelijke studies naar voren gebracht. Er is aangetoond dat het aminozuur theanine, dat in thee zit, het concentratie- en oplettendheidsvermogen kan bevorderen.

Gewichtsverlies door het drinken van thee?

Verschillende studies hebben aangetoond dat het drinken van thee, vooral groene thee, kan helpen bij gewichtsverlies. Groene thee is in dit opzicht bijzonder effectief. Groene thee bevat antioxidanten die het metabolisme en de vetoxidatie kunnen bevorderen, die beide kunnen bijdragen tot een slankere lichaamssamenstelling.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.