Cola bevordert opname kankermedicijn

Cola bevordert opname kankermedicijn Een veelgebruikt medicijn tegen longkanker blijkt beter in het bloed te worden opgenomen als het word ingenomen met een glas cola. Onderzoekers van het Erasmus MC ontdekten dat cola zorgt voor een veel hogere opname van het medicijn dan water.

Het beste effect zou worden bereikt bij gewone cola. Die heeft de hoogste zuurgraad, juist in een zure omgeving wordt het medicijn goed afgebroken. Het gaat om het medicijn erlotinib, een zogenoemde tyrosinekinaseremmer. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof die door artsen niet alleen bij longkanker, maar ook kanker in de alvleesklier (pancreas) wordt voorgeschreven. Om zijn werk in het lichaam te kunnen doen moet de pil in de maag uiteenvallen en oplossen. Het maagzuur levert daar een bijdrage aan, maar in veel gevallen slikken de patiënten ook maagbeschermende middelen, die de zuurgraad verlagen en daarmee de opname van erlotinib in feite tegenwerken. Drinkt men echter bij de inname van het medicijn ook een glas cola, dan daalt de zuurgraad in de maag en verbetert de opname van erlotinib in het bloed aanzienlijk, tot gemiddeld bijna veertig procent. Overigens werd dit effect vooral bereikt bij patiënten die maagbeschermende middelen slikken. Patiënten die deze middelen niet nemen hebben weliswaar met cola ook een betere opname van erlotinib, maar de verschillen ten opzichte van water waren veel minder nadrukkelijk zichtbaar. Het is nog niet duidelijk of met andere zure drankjes hetzelfde resultaat kan worden bereikt. Ook moet nog worden onderzocht in hoeverre de betere opname in het bloed effect heeft voor het bestrijden van kanker. Vooralsnog gaan de onderzoekers ervan uit dat de verbeterde opname in het bloed bij het drinken van cola ook zal gelden voor andere geneesmiddelen die in pilvorm worden ingenomen. De gedane ontdekking kan grote gevolgen hebben voor de medische wetenschap, maar er is nog veel aanvullend onderzoek nodig. Meer weten over het medicijn erlotinib? Kijk dan eens op http://www.apotheek.nl/medicijnen/erlotinib.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.