Chamomilla voor kinderen met oorpijn

Kinderen hebben vaker last van oorontstekingen dan volwassenen. Dat komt omdat de buis van Eustachius - die het middenoor verbindt met de neusholte – bij kinderen nog wat horizontaler loopt.

Hierdoor worden afvalproducten minder makkelijk afgevoerd. Ook is het afweersysteem bij kinderen nog niet helemaal ‘rijp’. Een verkoudheid kan daarom sneller overgaan in een middenoorontsteking. Er zijn verschillende homeopathische geneesmiddelen die verlichting kunnen geven bij een middenoorontsteking. Een daarvan is chamomilla.

Echte kamille

Chamomilla (Echte kamille) is een homeopathisch kindermiddel. Chamomilla behoort tot de composieten, de familie van de samengesteldbloemigen, waartoe ook arnica behoort. Het wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde (kamillethee) en als homeopathisch geneesmiddel voor verschillende problemen: tanden krijgen, darmkrampjes en oorontstekingen.  Chamomilla staat bekend om zijn ontstekingsremmende en krampwerende werking en kan echt wonderen doen bij oorpijn, als het tenminste goed past bij de aard van het kind.

Sterk en overgevoelig

Chamomilla-kinderen zijn sterk en onafhankelijk, maar tegelijkertijd kan iedere verandering hen uit hun doen brengen. Hun zenuwstelsel is overgevoelig en zij ervaren de pijn in sterke mate. Op ieder fysiek ongemak reageren ze met boosheid en protest. Ze schreeuwen, slaan, bijten en krabben. Vaak is er op zo’n moment geen land met hen te bezeilen.

Geprikkeld

Deze kinderen zijn niet alleen zelf snel geprikkeld, ze dagen ook graag anderen uit. Door hun onrust kunnen ze niet lang stilzitten. Vanwege hun onafhankelijke aard worden ze niet graag getroost. Chamomilla-baby’s zijn vaak alleen tot rust te brengen door ze in de armen te nemen en heen en weer te wiegen.

Omslag

Vaak zijn ouders van deze kinderen ten einde raad en dan kan een dosis chamomilla uitkomst brengen. De werking van een homeopathisch geneesmiddel is nergens zo goed te zien als bij een kind dat chamomilla nodig heeft. Bij heftige klachten als bijvoorbeeld een middenoorontsteking kan dit geneesmiddel een grote omslag teweeg brengen. Zowel wat betreft de klacht als het gedrag van het kind. Overigens is het bij een middenoorontsteking belangrijk om het kind goed te observeren en indien nodig op tijd een arts te raadplegen. Complicaties komen niet zo veel voor, maar als ze zich voordoen kunnen ze levensbedreigend zijn. Wist je dat...

  • chamomilla-kinderen ook heftig reageren op het krijgen van tanden;
  • kamillethee de meest bekende en toegepaste kruidenthee is;
  • kamillethee helpt bij spijsverteringsen darmklachten;
  • kamille ook gebruikt wordt in de vorm van mondspoelingen en stoombaden.

Bron: Lijfblad

Meer informatie over Homeopathie? Kijk op www.vereniginghomeopathie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.