Antibiotica, bacteriofagen versus eigen immuunsysteem

De laatste tijd hoor je veel over bacteriofagen als alternatief voor antibiotica. Dit lijkt een goede oplossing voor de antibiotica resistentie wat een steeds groter wordend probleem is.

Bacteriën reageren dan niet meer op de inzet van antibiotica. Bacteriën zijn slim en passen zich continu aan om te kunnen overleven. Maar wat is een bacteriofaag en wat is het verschil met antibiotica en waarom zou je het nodig hebben? Want je lichaam heeft toch een krachtig beschermingsmechanisme gekregen die je beschermt tegen indringers? Namelijk je eigen immuunsysteem! Maar als dit faalt door zwakte als gevolg van onvolwaardige voeding, medicatie, slechte leefstijl en milieuverontreiniging, dan krijgen o.a. bacteriën grip op je gezondheid. Jouw eigen immuunsysteem is dan onvoldoende in staat om dit op eigen kracht op te lossen. Wat ga je dan doen?

1. Antibiotica inzetten?

De inzet van antibiotica ondermijnt het natuurlijke immuunsysteem omdat het meestal ook de goede (beschermende) bacteriën in ons lichaam doodt en op die manier zorgt voor een steeds zwakker wordend immuunsysteem. De behandeling van bacteriële infecties met antibiotica kent dus zijn beperkingen. Sommige bacteriën zijn inmiddels resistent tegen de beschikbare middelen. Dat stelt de medische wereld voor een groot probleem omdat bepaalde patiënten niet meer geholpen kunnen worden.

2. Bacteriofagen inzetten?

De oplossing voor het antibioticaprobleem is in veel gevallen een behandeling met bacteriofagen. Een bacteriofaag is een virus dat een bacterie bestrijdt en zich blijft muteren zodat de bacterie niet resistent kan worden. Vlak na de Eerste Wereldoorlog ontdekte een groep Franse onderzoekers onder leiding van d’Herelle, dat in bepaalde gevallen in kweekplaten van bacteriën vreemde heldere vlekken optraden. Op deze plekken waren bacteriën blijkbaar vernietigd door nog kleinere organismen die door d’Herelle bacteriofagen (letterlijk bacteriën-eters) werden genoemd. Het blijkt dat ieder bacteriesoort en vaak zelfs iedere afzonderlijke stam zijn eigen, specifieke faag heeft. Zo’n bacteriofaag bestaat uit een kop en een staart, samen totaal in lengte variërend van 4 tot 250 mn (één millimicron is één miljoenste deel van een millimeter). In Nederland zijn bacteriofagen nog niet geregistreerd als wettig geneesmiddel en mag de behandeling dus nog niet toegepast worden. De kennis over bacteriofagen bestaat al meer dan honderd jaar en wordt in Georgië al bijna net zo lang toegepast. Bacteriofagen lijken geen nadelige gevolgen te hebben omdat de werking geheel anders is dan die van antibiotica. Echter blijft het een tijdelijke oplossing omdat het immuunsysteem er niet sterker door wordt gemaakt. Het doodt uiteindelijk alleen de betreffende bacterie.

3. Je eigen immuunsysteem boosten?

Als een bacterie de kans krijgt om de overhand te krijgen, speelt een verzwakt immuunsysteem de hoofdrol. Een indringer kan immers pas toeslaan als de verdediging faalt. De verdediging optimaal houden is dus een must! Maar hoe doe je dat? Je lichaam beschikt zelf over een krachtig wapen in de strijd tegen indringers zoals bacteriën. Een onderdeel hiervan zijn de zogenaamde macrofagen. Dit is een verzamelnaam voor witte bloedcellen die in staat zijn om (delen van) andere cellen `op te eten` en op deze manier schadelijke stoffen of bacteriën uit het lichaam te verwijderen. Maar denk ook aan lymfocyten en natural killer cellen. Deze vormen, zeg maar, een verdedigingleger tegen indringers. Wat dus als dit faalt? Dan zet men vaak antibiotica of bacteriofagen in. Maar wat doe je dan daarna als de vijand is gedood? Want het immuunsysteem (verdedigingleger) is immers nog steeds zwak. Ook dan kun je, om te voorkomen dat je opnieuw besmetting oploopt, je immuunsysteem het beste op een natuurlijke manier sterker maken en ook sterk houden! Maar dat vergt dagelijks onderhoud. Onderhoud dat in de basis bestaat uit de juiste voedingsstoffen. Die vormen de basis voor de biljoenen cellen waaruit je lichaam is opgebouwd. Zonder die juiste voedingsstoffen kan het afweersysteem de functies niet juist vervullen. Het gaat haperen met alle gevolgen van dien. Hoe sterk is jouw immuunsysteem? Heb jij vaak klachten, gebruik je veel antibiotica? Dan is er zeker al sprake van een zwak immuunsysteem en is er werk aan de winkel! Een verzwakt immuun systeem maak je niet sterker door de inzet van antibiotica of bacteriofagen. Daarmee los je immers niet de voedingstekorten op die ten grondslag liggen aan een verzwakt immuunsysteem.

Maar weet jij wat je kunt doen om je eigen immuunsysteem sterk te maken en te houden?

Tot slot

Boost dus je immuunsysteem met goede voeding, de juiste supplementen (zie ook mijn eerdere artikel: “Kan ik zonder voedingssupplementen?”), rust en beweging! Ik wens u veel wijsheid bij het maken van de juiste keuzes, maar vooral een hele goede gezondheid! Frank Jonkers BodySwitch Heemskerk - Praktijk voor integrale geneeskunde www.bodyswitch.nl / 0251 – 234000 / heemskerk@bodyswitch.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.