Als je verdediging faalt

Altijd ziek, zwak of misselijk. Na een lange periode van artsenbezoek, van huisarts naar KNO-arts en weer terug, werd op 8-jarige leeftijd bij Jean-Paul uiteindelijk de diagnose gesteld.

Hij bleek een afweerstoornis te hebben, een verdediging dat faalt. Zijn moeder vertelt: “Jean-Paul was altijd ziek, al van baby af aan. Tot negen maanden heeft hij borstvoeding gekregen en toen begon eigenlijk meteen de ellende. Het was een soort continue stroom van bezoek aan huisartsen en KNO-artsen. Op een gegeven moment heb ik mijn man naar de huisarts gestuurd, zo van: ga jij maar een kuur vragen, want hij ziet me weer aankomen… De huisarts wilde niet verwijzen, terwijl ik zoiets had van dit is toch niet meer normaal? Het voelt alsof je niet echt gehoord wordt."

Verdediging

Bij een afweerstoornis functioneert het afweersysteem tegen ziekmakers van buitenaf niet of niet voldoende. Mensen met een afweerstoornis zijn vaak ziek maar helaas worden afweerstoornissen niet snel herkend. Symptomen van een afweerstoornis zijn onder meer: problemen met de luchtwegen, ontstekingen in de holtes en oren en steeds weer terugkerende longontstekingen en bronchitis. Vrij algemene klachten dus. Patiënten met een (niet herkende) afweerstoornis komen vaak bij een huisarts of andere arts met infecties die dan behandeld worden met antibiotica. En dat een paar keer per jaar, omdat de infectie soms niet goed over gaat, of steeds weer terug komt. Als dit het geval is, dan zou de arts zich eigenlijk moeten gaan afvragen, of er niet iets mis is met het afweersysteem. Dat belletje zou eigenlijk al moeten gaan rinkelen op het niveau van de huisarts! Afweerstoornissen zijn (nog) niet te genezen, maar de meeste zijn wel goed te behandelen. Als de diagnose eenmaal gesteld is en de behandeling is ingezet, treedt vaak een grote verbetering op van de kwaliteit van leven. Jean-Paul zegt hierover: “Eerst was ik heel erg snel moe, alsof je armen of benen het elk moment kunnen begeven terwijl je toch bomvol energie zit. Eerst was hockey erg moeilijk. Ik was eigenlijk wel een goeie aanvaller, maar ik kon het nooit lang volhouden. Nu ben ik nog steeds een goeie aanvaller, of eigenlijk nog een betere aanvaller, want nu heb ik veel meer energie!” Door de internationale organisatie van immunologen zijn er tien waarschuwingssignalen vastgesteld voor het herkennen van afweerstoornissen. Deze zijn te vinden op de website: www.altijdziek.nl          

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.