Acupunctuur en onverklaarde klachten

Binnen de Westerse geneeskunst zijn er veel onderzoeksmogelijkheden om een oorzaak van een bepaalde klacht te achterhalen, helaas zijn er ook klachten die niet terug te brengen zijn naar een oorzaak of die niet binnen een bepaald ziektepatroon passen.


In mijn praktijk zie ik geregeld mensen met klachten waar de Westerse geneeskunst inderdaad geen diagnose voor kan stellen.

Mensen zijn uitgebreid door de molen gehaald; hebben allerlei bloedonderzoeken gehad zijn door scans gehaald maar er worden geen afwijkingen gevonden. Gelukkig maar, maar wat is er dan aan de hand? Gelukkig kan de Chinese geneeskunst in veel gevallen uitkomst bieden. Na een uitgebreid vraaggesprek over onder andere het voedingspatroon, de nachtrust, de menstruatiecyclus en of er zich traumatische ervaringen hebben voorgedaan, komt er vaak meer duidelijkheid over het ontstaan van de klachten.

De Chinese geneeskunst kijkt op een andere manier naar de mens en zijn klachten; er wordt in kaart gebracht of er hitte of juist koude in het lichaam is, stagnatie van energie is of dat er een energie blokkade aanwezig is. De pols- en tongdiagnose verschaft nog meer duidelijkheid over welke organen uit balans zijn en hoe deze uit balans zijn (teveel of te weinig energie, of dat de energie niet goed door kan stromen etc.).

Wat ik in mijn acupunctuurpraktijk bemerk is dat bij de meeste mensen met medisch onverklaarde klachten een heftige gebeurtenis hebben doorgemaakt, dit kan variëren van het hebben doorgemaakt van een traumatische gebeurtenis of dat men op een gegeven moment in een maalstroom van drukte en emoties terecht is gekomen waar geen eind aan leek te komen. Dit zijn factoren die voor een dysbalans kunnen zorgen, de dysbalans raakt gaande weg groter en groter en er ontstaan klachten.

Omdat deze klachten niet veroorzaakt zijn door een traceerbare ziekteverwekker zoals een bacterie of virus of niet ten grondslag liggen aan het falen van een bepaald orgaan, kunnen de artsen de klacht niet duiden en zodoende geen diagnose stellen. Daarom is Chinese geneeskunst een mooie aanvulling op de Westerse geneeskunst, daar waar het een ophoudt neemt het ander het stokje over.

Annemarie Visser
www.acupunctuur-annemarie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.