Zo ga je om met een blessure

Het is waarschijnlijk iedereen wel eens overkomen: je loopt een blessure op.

Misschien heb je je enkel verzwikt, heb je veel last van je pols gehad of kon je ineens niet meer goed op je knie staan. Wat nu? Vaak gaat een blessure uit zichzelf over en heb je er na een week of twee geen last meer van, maar soms is de blessure wat hardnekkiger en moet je wel echt wat doen aan het gewricht om weer alles te kunnen doen met dit gewricht. De volgende dingen zijn dan aan te raden.

Ondersteun het gewricht met een brace of drukverband

Het eerste wat vaak erg belangrijk is, is het ondersteunen van het gewricht met bijvoorbeeld drukverband of een brace. Wikkel bijvoorbeeld je knie, enkel, pols of elleboog goed in met het verband of zorg dat je een brace hebt die goed past om het gewricht heen. Ga op zoek naar een passende schouderbrace, kniebrace, enkelbrace, enzovoort. De druk die hierdoor wordt veroorzaakt zorgt ervoor dat je niet te veel stress zet op het gewricht, en op die manier kan het gewricht goed genezen. Zo geef je het wat rust, houd je het allemaal goed op zijn plek en kan het optimaal genezen.

Geef het gewricht rust

Blessures ontstaan vaak tijdens het uitvoeren van een sport. Wees dan niet eigenwijs, maar neem ook echt even een pauze van de sport. Ook al denk je misschien na een paar dagen dat het gewricht geen pijn meer doet, de pijn zit er van binnen nog wel en als je er dan weer kracht op zet en gaat sporten kun je blijvende schade veroorzaken. Neem dus altijd voldoende rust. Als het echt erg is, loop dan op krukken of doe je hand of arm in een mitella zodat je ook niet geneigd bent om het gewricht alsnog te gebruiken.

Ook als je na een bepaalde periode weer rustig aan begint met sporten, is het belangrijk om het rustig aan te doen. Dit kan ook eventueel bij een fysiotherapeut. Zij weten hier precies wat wel en niet verstandig is met je blessure en kunnen je helpen om snel te herstellen. Het doen van bepaalde oefeningen is vaak erg goed voor een geblesseerd gewricht, maar het uitvoeren van de verkeerde oefening is juist erg schadelijk. Zo kan hardlopen erg veel druk zetten op een geblesseerde knie, terwijl fietsen of zwemmen juist erg bevorderlijk kan zijn voor het herstel van de knie.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.