Zo bereid je jezelf goed voor op een operatie

Een operatie moeten ondergaan is geen pretje. Het vergt nogal wat van je lichaam om na afloop weer goed te herstellen.

Daarom is het slim om je goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Daarbij is een goede conditie van groot belang. Hoe beter je conditie is, hoe voorspoediger het herstel verloopt. Wanneer je onvoldoende beweegt, gaat je conditie achteruit. Het is dus aan te bevelen om - voor zover dat mogelijk is - flink in actie te komen in de weken voorafgaand aan de ziekenhuisopname.

Spierweefsel

Elke dag minstens een uur flink bewegen is voor iedereen aan te raden. Het hele jaar door in beweging blijven helpt je om gezond en fit te blijven. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een flinke wandeling maken of een behoorlijk stuk fietsen. Doe dat dan bij voorkeur op een traditionele fiets zonder trapondersteuning. Zo zorg je ervoor dat je lichaam extra spierweefsel aanmaakt. Juist dat spierweefsel speelt een belangrijke rol in het herstelproces na een operatie. Je hebt namelijk spierweefsel nodig om eiwitten op te slaan. Die eiwitten zijn van belang bij het genezingsproces dat de wond moet laten helen.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen die het menselijk lichaam gebruikt bij de genezing van een wond. Gedurende de wondgenezing heb je ongeveer 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Voor een volwassen persoon van 80 kilogram komt dat dus neer op 100 à 120 gram eiwitten per dag. Het is verstandig om al in een vroeg stadium te zorgen voor voldoende eiwitten. Je krijgt ze vooral binnen door vlees te eten. Een gemiddelde portie vlees bevat zo’n 20 gram eiwitten. Ook in zuivelproducten als kwart, Griekse yoghurt en IJslandse yoghurt zit veel eiwit. Hetzelfde geldt voor noten, pinda’s en eieren. Door deze voedingsmiddelen op het menu te zetten, krijgt je lichaam voldoende eiwitten binnen.

Eenvoudige oefeningen

Buiten het wandelen en fietsen zijn er nog diverse andere mogelijkheden om het lichaam goed in conditie te krijgen. Koop bijvoorbeeld wat gewichten en ga daarmee aan de slag. Er zijn allerlei gratis online trainingen te vinden via YouTube om aan deel te nemen. Ook bestaan er diverse apps met gratis trainingen. Het hoeft allemaal niet zo heel ingewikkeld te zijn. Houd bijvoorbeeld wat gewichten vast terwijl je probeert op te staan van je stoel. Herhaal dit vervolgens een aantal keren. Een andere leuke oefening die heel simpel is uit te voeren, is het dragen van een zware rugzak, terwijl je de trap op en neer loopt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.