Website Thuisarts.nl steeds vaker geraadpleegd

Uit een publicatie van het NIVEL blijkt aan dat sinds het uitbreken van het coronavirus de bezoekersaantallen van de website behoorlijk opliepen.

In het voorjaar van 2020, toen het coronavirus zich voor het eerst in ons land verspreidde, was zelfs sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal bezoekers op de website. Thuisarts.nl is een kennisplatform over aandoeningen en gezondheidsklachten met adviezen over het voorkomen of aanpakken van deze klachten. De informatie is gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen van huisartsen, medisch specialisten en GGZ-professionals.

Huisartsen verwijzen naar de website

Steeds vaker worden patiënten door hun eigen huisarts op het bestaan van Thuisarts.nl geattendeerd. Met name ten tijde van coronamaatregelen gebeurde het vaker dat mensen de huisarts belden voor een telefonisch consult. Wanneer er geen concrete aanleiding was voor een fysiek bezoek, kon het contact vaak op die manier verlopen. In het verlengde daarvan konden patiënten vervolgens zelf online meer informatie over hun specifieke vragen opzoeken. In 2020 gaf 37 procent van de bezoekers van Thuisarts.nl aan dat ze via de huisarts naar dit kennisplatform waren verwezen, een jaar later lag dat percentage op 43 procent.

Goed geholpen

Het merendeel van de bezoekers geeft bovendien aan goed te zijn geholpen met de informatie op de website. In 2020 had 72 procent voldoende aan de gevonden informatie, in 2021 lag dat percentage op 74 procent. Hieruit blijkt dat veel mensen baat hebben bij deze vorm van digitale informatieverstrekking. Bovendien blijkt uit de jaarlijkse verkiezing van de populairste websites van ons land ook al dat de bezoekers tevreden zijn. Thuisarts.nl werd in 2016, 2018 en 2021 uitgeroepen tot populairste website in de categorie gezondheid. De uitslagen van deze verkiezing zijn op websitevhjaar.nl te vinden.

Stijging houdt aan

Ook nadat de coronamaatregelen losgelaten werden, blijft het bezoekersaantal van Thuisarts.nl stijgen. In de eerste helft van 2022 registreerde men z’n veertig miljoen bezoeken op de website, dat zijn er zo’n 7,3 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2021. Ter vergelijking: in maart 2020 werden 7,4 miljoen bezoekers geteld, dat was het hoogste aantal bezoekers in een maand tijd sinds de start van de website. In 2022 kwamen de bezoekersaantallen in januari en maart ook al boven de 7 miljoen uit.

Verschuiving

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bezoekers van Thuisarts.nl dit jaar minder vaak zoeken naar informatie over infectieziekten. Het gaat dan om aandoeningen als krentenbaard, gordelroos, diarree en waterpokken. Dit zou erop kunnen duiden dat deze ziekten minder vaak voorkomen dan voorheen. Hiervoor is een eenvoudige verklaring te vinden in de strenge coronamaatregelen van 2021. Door het verbieden van groepsbijeenkomsten en het stimuleren van thuiswerken waren er veel minder fysieke contactmomenten, waardoor infectieziekten minder kans hadden zich te manifesteren. Bezoekers van Thuisarts.nl zochten in de afgelopen tijd vaker naar zaken als maagklachten, pijn op de borst en schouderklachten.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.