Wanneer wordt stress ongezond?

Houd die vraag je bezig? Omdat je al geruime tijd niet jezelf bent? Weinig energie hebt? Je hoofd vol watten zit? Je chaotisch bent? Je plots last van eetbuien hebt? Snel huilt of juist boos wordt?

Misschien… heb je meer stress dan je dacht. Lees in dit artikel wat ongezonde stress is en hoe je de belangrijkste signalen herkent.

Wat is gezonde stress en wanneer wordt stress ongezond?
Een gezonde portie stress doet je goed. Het maakt je alert, snel en sterk. Het zorgt dat je bijtijds wegspringt als een auto je bijna omverrijdt. Maar ook dat je sollicitatiegesprek goed verloopt en je een fenomenale voetbalwedstrijd speelt. De spanning of kick die je dan voelt, verdwijnt als je klaar bent. Maar, wanneer wordt stress ongezond? Als je spanningen lange tijd duren. Denk aan slepende familieruzies. Werkloos zijn. Aanhoudende hoge werkdruk. Een ernstige ziekte. Verdwijnt je stressbron niet? En lukt het je niet om afstand te nemen? Dan krijg je vroeg of laat allerlei vage gezondheidsklachten die wijzen op chronische of ongezonde stress. Negeer je die noodsignalen? Doe je geen stap terug om je accu op te laden? Dan kun je compleet opbranden ofwel: een burn-out krijgen. Zo herken je de symptomen van ongezonde stress! Ben je gestresst? Houd dan in de gaten dat het niet te lang duurt. Hieronder enkele signalen waardoor je alarmbellen moeten gaan rinkelen. Ofwel: wanneer wordt stress ongezond: Zes signalen om in de gaten te houden! 1. Hoofdpijn Continu stress hebben betekent dat je lichaam steeds superactief is. Op den duur komt het in opstand. Zo kun je regelmatig hoofdpijn hebben. Heb je er de laatste tijd veel last van? En weet je niet waardoor het komt? Het kan een stresssignaal zijn dat je lichaam het niet trekt. De oorzaak? De spieren in de hals, nek, schouder en rug span je door de spanningen steeds onbewust aan. Je kunt hierdoor ook nek- en rugklachten krijgen.

Hartkloppingen
Door stress klopt je hart sneller en stijgt je hartslag. Nemen je spanningen niet af? Dan kun hartkloppingen krijgen. Je voelt je hart dan snel hoog in je keel kloppen of erg onregelmatig. Dit kan je angstig maken of een paniekaanval uitlokken. Je gaat overmatig transpireren, wordt duizelig, ademt sneller en je kunt zelfs flauwvallen.


Afvallen of dikker worden
Wanneer wordt stress ongezond? Als je langdurig gestresst bent en afvalt, is een waarschuwingssignaal. Want, stress legt je spijsvertering tijdelijk bijna stil. Daardoor voel je de bekende knoop in je maag. Misschien ben je ook misselijk en heb je geen zin in eten. Gevolg? Gewichtsverlies. Anderzijds kun je door stress ook dikker worden. Omdat je je rot voelt, zoek je troost in eten. Vooral calorierijk en zoet voedsel. Dat eten maakt je rustiger en blijer doordat je lichaam endorfines aanmaakt die je gelukkiger stemmen. Maar, je lichaam heeft bij stress geen behoefte aan eten. Je spijsvertering staat in de spaarstand. Extra eten zorgt er vervolgens voor dat je in gewicht toeneemt.

Slaap- en concentratieproblemen
Ook slecht slapen is een teken van ongezonde stress. Je lichaam blijf maar stresshormonen produceren waardoor je wakker en alert blijft. Je ligt vervolgens urenlang te piekeren en tobben. Over wat er in je leven speelt en hoe je het oplost. Val je in slaap? Dan is die vaak rusteloos en kort. Daardoor sta je vermoeid op. Gaat dat een tijdje door? Dan kunnen je slaapproblemen zorgen voor onder andere oververmoeidheid en concentratieverlies. Je kunt je moeilijk focussen op taken. Ook prioriteiten stellen en besluiteloosheid zijn symptomen van je ongezonde spanning. Trouwens ook vergeetachtigheid en desinteresse zijn kenmerken van overmatig gestresst zijn. 5. Stemmingswisselingen Continu veel te veel hooi op je vork nemen, kan eveneens je gemoed beïnvloeden en leiden tot stemmingswisselingen. Denk aan sneller geïrriteerd raken, kortaf zijn, snel boos worden of je zelfs agressief gedragen. Het omgekeerde gebeurt ook. Dat je juist zeer emotioneel reageert op gebeurtenissen, zoals onverwachts om niets in tranen uitbarsten.

Gedragsveranderingen
Je gedrag kan ook een metamorfose ondergaan wanneer je langdurig gespannen bent. Vaak ontstaan de gedragsveranderingen door je fysieke en geestelijke stress. Je raakt bijvoorbeeld in conflicten verzeild, omdat je prikkelbaar bent. Of: je mijdt sociaal contact en trekt je terug vanwege je somberheid. Je wordt snauwerig door oververmoeid. Maar tevens kun je meer gaan drinken en/of kalmeringspillen gaan slikken. Om tot rust te komen en je nare gevoel te onderdrukken. Verandert je gedrag erg? Misschien is er meer aan de hand. Hoe omgaan met ongezonde stress? De vraag: Wanneer wordt stress ongezond, is beantwoord. Herken je bepaalde stresssymptomen bij jezelf? Sluit je ogen er niet voor. Kom in actie. Hoe moeilijk het ook is. Probeer dagelijks zo’n 30 minuten sporten om stress te verdrijven. Doe ontspanningsoefeningen, begin een anti-stressdagboek en lucht je hart bij dierbaren. Zorg verder dat je gezond, gevarieerd en op vaste tijden eet en doe vooral leuke dingen die je ontspannen. Van tekenen, een strandwandeling maken tot dansen op je favoriete muziek. Lukt het je niet om minder gestresst te zijn? Zoek dan hulp en voorkom dat je straks opgebrand raakt. Herken je jezelf in het verhaal. Neem dan een kijkje op www.albertsonnevelt.nl. Hier vind je tips voor een stressvrij leven.    

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.