Symptomen van een burn-out

Symptomen van een burn-out: 6 signalen om in de gaten te houden! De symptomen van een burn-out zijn zeer divers.

Van oververmoeidheid en erg emotioneel zijn tot lusteloosheid en depressiviteit. Combineer je de klachten? Dan kan de conclusie zijn dat je een burn-out hebt. Dit betekent dat je batterij geleidelijk aan is opgeraakt. Je bent compleet opgebrand en uitgeput: lichamelijk en geestelijk. Veroorzaakt door langdurige stress en weinig rust vanwege hoge werkdruk, perfectionistische instelling en eventuele spanningen thuis. Hieronder een overzicht van de klachten die je ervaart bij een burn-out. Wat is een burn-out? Een burn-out komt niet ineens uit de lucht vallen. Het is een geleidelijk proces dat zich langzaam en sluipend voltrekt. Het duurt vaak enkele jaren voordat het zich manifesteert. Je legt te lang en te vaak de lat te hoog zonder voldoende rust, ontspanning en afstand te nemen. Symptomen van een burn-out herkennen Voordat je een burn-out krijgt, zijn er allerlei signalen en vage klachten die erop wijzen dat je roofbouw op je gezondheid pleegt. Hieronder in willekeurige volgorde een globale beschrijving van de meest kenmerkende symptomen van een burn-out.
 • Concentratieproblemen en vergeetachtig
 • Bouw je je stress niet af en doe je geen nieuwe energie op? Dan blijft de spanning in je lijf voortduren en kun geheugenproblemen krijgen. Zo kan het moeilijk voor je zijn je te concentreren op een tekst en/of het onthouden ervan. Of vergt het doen van een routinematig klusje al veel te veel van je. Ook alledaagse beslissingen nemen, prioriteiten stellen, zaken ordenen en plannen is iets wat niet meer vanzelfsprekend gaat, omdat besluiteloosheid je meer en meer parten speelt.
 • Extreme vermoeidheidsklachten
 • Een burn-out gaat onder andere gepaard met heel erg moe zijn, je leeg en opgebrand voelen. Doordat er gedurende een lange periode sprake is van overbelasting, te weinig rust en geen ontspanning. Op den duur eist dat z’n tol en heb je totaal geen fut of energie meer om iets te doen. Je reserves zijn op en opladen is onmogelijk. Ook niet als je vakantie neemt.
 • Lichamelijke klachten
 • Stress die lang aanhoudt, heeft zeker ook z’n weerslag op je lichamelijke gezondheid. Zeker als je jezelf geen rust gunt. De spanning kan allerlei fysieke klachten veroorzaken. Van hoofdpijn, nek- en rugklachten tot maagproblemen, hoge bloeddruk, duizeligheid en zelfs hyperventilatie. 4. Emotionele strubbelingen Continu maar doorwerken en jezelf steeds tot het uiterste pushen, doet ook je psyche geen goed. Je energiereserves raken op alle niveaus uitgeput. Als gevolg daarvan kun je emotioneel snel geprikkeld en boos zijn, onverwachte huilbuien krijgen en je opgejaagd voelen. Ook somberheid en depressiviteit zijn symptomen die regelmatig voorkomen bij een burn-out.
 • Negatief zelfbeeld
 • De symptomen van een burn-out zorgen dat je steeds negatiever over jezelf gaat denken. Want, hoewel je op je tandvlees loopt span je je nog steeds uit alle macht in om goed te presteren en succesvol te zijn. Echter, voor je gevoel is het net alsof het nooit goed genoeg is. Krijg je niet de waardering die je verwacht en dat frustreert je enorm. Gedachten als: zie je wel ik kan het niet, ik ben een nono… krijgen steeds meer de bovenhand en maken je onzekerder en pessimistisch. Dat resulteert uiteindelijk in slechtere prestaties en een negatief zelfbeeld.
 • Ongewenst gedrag
 • Onder de symptomen van een burn-out valt ook ongewenst gedrag. Zo kun je bijvoorbeeld kampen met een kort lontje waardoor je gemakkelijk in de problemen komt. Ook kun je overmatig gaan drinken, snoepen of je heil in de drugs zoeken. Verder gebeurt het dat je je steeds verder distantieert van je omgeving. Je hebt geen zin om wat te doen en/of contact te hebben. De symptomen van een burn-out aanpakken Vermoed je dat je stress zo groot is dat je op een burn-out afstevent? Zoek dan tijdig hulp. Neem contact op met je werkgever of breng een bezoek aan de bedrijfsarts of je huisarts. Er zijn verschillende trainingen, cursussen en therapieën die je helpen om professionele uitputting aan te pakken en beter met stress leren om te gaan. Wil je de symptomen van een burn-out voorkomen? Zorg er dan voor dat je regelmatig je stress afbouwt. Luister goed naar je lichaam, zorg voor voldoende rust, regelmaat en afleiding. Ga bewegen, zeg vaker nee en neem genoegen met minder perfectie. Wil jij op ontdekkingsreis naar een ontspannen en vitaal leven? Klik hier

  Wij waarderen je privacy.

  Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.