Vrouwen in de overgang solliciteren achteruit

Vrouwen in de overgang dreigen achteruit te solliciteren. Om dat te voorkomen schreef Saron Petronilia het boek ‘Alles over werken in de overgang’, met succes je loopbaan vervolgen na je 45ste.

Het verschijnt op 8 maart. Het is het eerste handboek dat de combinatie tussen overgang en werken maakt, aldus de auteur. Het helpt vrouwen hun overgangssymptomen de baas te worden zodat hun werk er niet onder lijdt. Naast nuchtere informatie, strategieën en tips, bevat dit boek een groot aantal interviews met vrouwen die vertellen hoe ze bleven presteren in deze levensfase.

Beste fase

Op dit moment is in Nederland ongeveer 1 miljoen werkende vrouwen in de overgang. Ze lopen aan tegen symptomen als concentratiegebrek, vergeetachtigheid en emotionele labiliteit. “En natuurlijk: opvliegers”, zegt Petronilia. Daar wordt vaak lachterig om gedaan, ook door de vrouwen zelf, maar er zijn vrouwen die tijdens een opvlieger flauwvallen of een blackout krijgen. Voor veel vrouwen kunnen overgangssymptomen ten koste gaan van hun werk, en dus hun carrière. “Echter, vrouwen zwijgen hierover uit angst voor hun positie, gaan meer verzuimen, laten het aankomen op een arbeidsconflict en/of stoppen met werken. Maar de overgang hoeft geen valkuil te zijn. Het kan juist de beste fase in hun carrière zijn.”

Hrm-rs over overgang

Voor het boek zijn ook werkgevers en hrm-ers geïnterviewd. Het zou voor hen een red alert moeten zijn als vrouwen in de overgangsleeftijd 45-60 jaar van gedrag veranderen. Een van de tips in het boek om verzuim te voorkomen is: flexibele werktijden. Als een vrouw de hele nacht naar het plafond ligt te staren, de ene na de andere opvlieger heeft opgevangen en pas om half 5 in slaap valt, is ze er enorm mee geholpen als een uurtje later mag beginnen. Ze kan daarmee bijvoorbeeld voorkomen dat ze tijdens die vergadering haar emoties niet kan managen en in huilen uitbarst of uitvalt naar collega’s. ‘Alles over werken tijdens de overgang’ is geschreven door Saron Petronilia, spreker, auteur en coach voor werkende vrouwen in de overgang. Kijk voor meer informatie op haar site: www.petronilia.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.