Voedingsintoleranties en klachten

Een evenwichtige uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor een gezonde darm en een gezond lichaam.  Het kan echter zo zijn dat voedingsmiddelen die wel gezond zijn soms toch niet verdragen worden door het lichaam.

We spreken dan van voeding allergieën als het heftige reacties zijn. Mensen kunnen hieraan zelfs overlijden.  Denk bijvoorbeeld aan het eten van een pinda dat dodelijk kan zijn voor mensen die hiervoor echt allergisch zijn.

Voedingsintoleranties en klachten

Maar het lichaam kan ook minder heftige reacties tonen op voedingsmiddelen.  Dit zijn dan zogenaamde intoleranties.  Afhankelijk van het type intolerantie, zogenaamde IgG of IgG4 reacties kunnen dit reacties op korte of langere termijn zijn.  Daardoor is het vaak lastig, of zelfs onmogelijk om na te gaan waardoor reacties ontstaan. Veelal hebben we het zelfs niet in de gaten dat we deze intoleranties hebben en eten we dus, zonder dat we het in de gaten hebben, vaak dagelijks voedingsmiddelen die het lichaam belasten. Laag energie, prikkelbaarheid, niet kunnen slapen, darmklachten, prikkelbare darm en zelfs spier- of aanhechtingspijnen kunnen daardoor worden veroorzaakt. Het eten van deze voor het lichaam belastende producten kunnen irritaties in de darmen veroorzaken. Veelal vormt dit ook de basis voor klachten zoals eczeem, chronische vermoeidheid, buikpijnen, diarree, hormonale stoornissen en andere, vaak “onbegrepen” klachten.

 Voedingsintoleranties

Zo zijn er voorbeelden van mensen die “ineens” “Paleo” zijn gaan eten (oer voeding), dat grotendeels bestaat uit bijvoorbeeld noten. En mensen blijken dan intolerant te zijn voor enkele soorten noten.  Door meetbaar te maken waarop men reageert kan vervolgens worden gekeken wat handig is om wel of niet te eten.  Daardoor zullen de, tot op dat moment, “onbegrepen” klachten vaak verdwijnen. Men denk dat gezond te eten, maar dat kan soms toch averechts uitpakken. Veel voorkomende intoleranties zijn voor granen, noten, ei, zuivel, ananas, knoflook, ui. Maar het kan bijvoorbeeld ook weer zo zijn dat iemand wel amandelen kan eten, maar geen walnoten en andere soorten.  Per persoon is dit specifiek. Zo zien we dat veel onbegrepen klachten tot een oorzaak kunnen hebben! Ik wens u een goede gezondheid! Frank Jonkers www.bodyswitch.nl      

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.