Tien natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje

Veel ziektes ontstaat door verborgen chronische ontstekingen. We zien en voelen ze niet totdat ons immuunsysteem zo verzwakt is dat we ziek worden.

Chronische ontstekingen kan je “chronisch behandelen” met allerlei heerlijke producten uit je keuken. Ontdek mijn tien favorieten.

Antibiotica kunnen levensreddend zijn, maar……

Antibiotica zijn stoffen tegen bacteriële infecties in je lichaam. Als je weinig weerstand hebt is het moeilijk voor je lichaam om infecties zelf te bestrijden. Antibiotica komen voor in de natuur maar er bestaan ook veel farmaceutische antibiotica, die levensreddend kunnen zijn. Ze worden door artsen voorgeschreven bij verschillende ontstekingen of infecties.

….het nadeel is: je darmflora in complete chaos

Een nadeel van farmaceutische antibiotica is dat bacteriën er resistentie tegen kunnen opbouwen; dan zijn ze er ongevoelig voor geworden kan de bacterie er niet meer mee bestreden worden.  Ook zorgt antibiotica ervoor dat niet alleen de ziekmakende bacterie wordt gedood, maar ook alle andere, waaronder vele goede, die in je darmen leven. Daardoor kunnen de slechte bacteriën de overhand krijgen. Dit verzwakt je immuunsysteem en leidt zo weer tot nieuwe problemen. Bovendien duurt het erg lang voordat de darmflora zich weer heeft hersteld.

Kijk eens in je keukenkastje

Kijk daarom bij een lichte ontsteking eens in je keukenkastje, of er geen natuurlijk antibioticum te vinden is. Want de natuur heeft ons vele geneesmiddelen gegeven, die we kunnen gebruiken tegen verborgen, chronische ontstekingen in ons lichaam.

 • Gember
  Verse gember werkt als een antibioticum bij voedselvergiftigingen. Ook bij zeeziekte of misselijkheid werkt het goed. Gember stimuleert de aanmaak van maagzuur en heeft een ontstekingsremmende werking dankzij het stofje gingerol. Kan worden toegevoegd aan veel verschillende gerechten, of maak er thee van.
 • Knoflook
  Het pletten van een teentje knoflook zorgt voor het vrijkomen van het stofje allicine, dat werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen Knoflook helpt ook om een gezonde darmflora te behouden. Zet er thee van, eet het rauw of verwerk het in licht gekookt voedsel.
 • Uien en sjalotjes
  Uien werken ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend. Ze maken bacteriën in je mond onschadelijk en leveren een bijdrage aan sterkere botten en bindweefsel. En een doorgesneden ui naast je bed bij verkoudheid helpt echt!
 • Rauwe honing
  Donkere rauwe honing heeft krachtige antibacteriële eigenschappen. Het werkt goed bij o.a.  brandwonden en blaren, kan tandvleesontstekingen stoppen en tandplak verminderen. Het helpt zelfs tegen de lastige bacterie Helicobacter Pylori.
 • Kaneel
  Het bekendste gezondheidsvoordeel van kaneel is dat het helpt om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor het meehelpt om te herstellen van diabetes 2.
 • Extra vergine kokosolie
  Sinds kort is bekend dat kokosolie heel gezond is. Het is een speciaal soort verzadigd vet (met middellange vetzuren), dat wel energie geeft, maar waar we niet dik van worden. Het laurinezuur in kokosolie gaat bacteriën, schimmels en virussen te lijf en ondersteunt je darmflora. Je kunt het zowel eten als op je huid smeren. Kokosolie is prima om in te bakken en kan goed verhit worden.
 • Cayennepeper
  Cayennepeper heeft ontstekingsremmende effecten vanwege de stof erin capsaïcine, bekend om zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Capsaïcine helpt bij verkoudheid en bij keelontsteking door streptokokken. Cayennepeper verhoogt de afgifte van spijsverteringssappen in je maag, zodat voeding beter verteerd kan worden, wat bijdraagt aan een beter immuunsysteem.
 • Kurkuma of geelwortel
  Kurkuma kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt bij reumatische klachten, maag-, darm- en hart- en vaatziektes. De werkzame stof is curcumine; een krachtige antioxidant. Het wordt ook ingezet bij de preventie en bestrijding van kanker. Kan toegevoegd worden aan allerlei gerechten en sauzen.
 • Oregano
  Oregano werkt ontstekingsremmend, schimmelwerend, antibacterieel en het is actief tegen parasieten, door de etherische oliën erin, die thymol en carvacrol bevatten. Ook heeft oregano kankerwerende eigenschappen. Je kunt het inzetten bij een candida infectie. Het werkt ontspannend en het is een goede antioxidant. Gebruik het volop in je keuken naast de andere Provençaalse kruiden.
 • Kruidnagel
  De werkzame stof euganol in kruidnagel werkt antiseptisch. Het helpt tegen kiespijn en tegen schimmels en kalknagels. Kruidnagelpoeder is makkelijk te verwerken in o.a. soepen, pittige bonenschotels en zelfs in worteltaart.

  www.energiekevrouwenacademie.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.